Osveta nije slatka

Stanje smirenosti i hladnoće srca je veoma časno za osobu koja ga prepozna i osjeti njegovu slatkoću. To za sobom povlači da se njegovo srce i unutrašnja osjećanja ne brinu o zlu koje je iskusio.

Osim toga, njegovo srce se ne treba zanimati sa time da se osveti za ovo zlo i zadovoljavajući time svoju duše već njegovo srce treba biti prazno i lišeno svega ovoga. On treba spooznati da mir i hladnoća njegova srca i njegovo lišenje svega ovoga, da je to njemu korisnije, prijatnije, zdravije i preporučljivije.

Ovo iz razloga ako se njegovo srce preokupira na bilo kakvu vrstu osvete, ono bi propustilo sve ono što je važnije i bolje za njega. Čineći tako, osoba bi bila obmanuta.Pametna i pronicljiva osoba neće biti zadovoljna sa tim. On bi smatrao sve to kao djela glupe osobe. Kako može biti ikakvo poređenje između smirenosti srca i ispunjenosti njega sa obmanom i zlim mislima, i biti sasvim obuzet sa izvršenjem osvete?

Što se tiče stanja mira i smirenosti-ako se osoba uzdrži od uzvraćanja na zlo sa osvetom, ona će sebe spasiti od svega onoga što je gore od ovoga a ako izvrši osvetu on će zasigurno iskusiti strah.

To iz razloga što osveta sije neprijateljstvo a pametna osoba se nikad ne osjeća sigurnom od svog neprijatelja čak i ako je beznačajan. Mnogo beznačajnih osoba su dovele do pada njegovih glavnih neprijatelja.

Tako ako osoba oprosti i ne poduzme nikakvu osvetu, ako ne uzvrati na ovo zlo, on će spasiti sebe od rođenja neprijatelja ili povećanja neprijateljstva. Njegov oprost, njegova uzdržanost i popuštanje će zasigurno slomiti moć njegovog neprijatelja i odagnati njegov strah-suprotno onome što bi osveta uradila. Iskustvo takođe potvrđuje sve ovo.“

Ibn Kajjim – Medaridž as-Salikin

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.