Otvorena izložba “Mi u očima svijeta” autora Erdžana Fetahovića

Viši dokumantarista Zavičajnog muzeja „Ganića kula“, Erdžan Fetahović večeras je priredio izložbu pod nazivom „Mi u očima svijeta“.

Zavičajni muzej „Ganića kula“ Rožaje u svojim fondovima i zbirkama čuva i prezentuje brojna pokretna kulturna dobra, kao materijalna svjedočanstva istorijskih prilika i kulture ovoga kraja. Izložba pod nazivom: Mi u očima svijeta, koja se održava u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“, prevashodno ima za cilj da široj javnosti prenese utiske posjetilaca iz raznih krajeva svijeta, kao i podizanje nivoa svijesti o vrijednosti i značaju našeg bogatog kulturnog nasljeđa. Takođe, ovo je i naš skroman pokušaj da se kod mlađih generacija probude interesovanje i ljubav prema muzejskoj djelatnosti.

Zavičajni muzej „Ganića kula“ Rožaje osnovan je 1991. godine. Iste godine sagrađena je zgrada muzeja, ali se sa njenim opremanjem i useljenjem moralo sačekati. Nedostatak finansijskih sredstava u budžetu osnivača – opštine Rožaje, kao i ratno okruženje na prostoru eks Jugoslavije, učinili su da se kultura i njene ustanove nađu na samom dnu liste prioriteta. Tek 2007. godine, konačno se stiču uslovi za privođenje namjeni ovog objekta, kada je i urađena stalna postavka i muzej svečano otvoren za posjetioce 29. septembra, uoči dana
opštine Rožaje. Od svog osnivanja do danas, muzej bilježi brojne, kako grupne, tako i pojedinačne posjete od Australije do Kanade.

Naši gosti su bili predstavnici diplomatskog kora u Crnoj Gori, delegacije raznih asocijacija i udruženja širom Evrope i svijeta, učenici osnovnih i srednjih škola, studenti, naša dijaspora prilikom boravka u zavičaju, građani Rožaja… U galeriji muzeja priređene su brojne manifestacije poput tradicionalnog obilježavanja noći muzeja, kao i izložbe umjetničkih slika i fotografija raznih autora od kojih izdvajamo:

– 2008. Izložba fotografija Crna Gora u magičnom oku princeze Ksenije;
– 2009. Izložba Pojas u narodnim nošnjama Crne Gore;
– 2010. Izložba umjetničkih slika, autora Nuska Ganića;
– 2011. Izložba likovnih radova povodom jubileja 50 godina likovnog stvaralaštva profesora Ahmeta Ademagića;
– 2011. Izložba umjetničkih fotografija pod nazivom: Priroda Rožaja, autora Damira Skarepa;
– 2012. Izložba uljanih pastela, autora Zećira Lubodera;
– 2012. Izložba Udruženja inženjera drvne industrije Crne Gore – UIDICG Sačuvajmo tradicionalne umjetničke zanate;
– 2013. Izložba slika studenata Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta u Novom Pazaru;
– 2013. Izložba slika Fatme Elvin Ozturk – Turska;
– 2013. Izložba slika akademskog slikara HalkaHalilovića – Igre linije i boje;
– 2015. Izložba ilustracija i amblema, autora Demira Hadžića iz Beograda;
– 2016. Izložba fotografija – Pisani tragovi islamskog orijenta u arhivskim i muzejskim fondovima Crne Gore, autorke dr Dragane Kujović – Podgorica.
– 2017. Izložba fotografija “Izlit” i okruženje, autora Erdžana Fetahovića

Za sve godine svog postojanja muzej ostvaruje veoma dobru saradnju sa drugim muzejima i srodnim ustanovama, civilnim sektorom, kao i Ministarstvom kulture, koje u kontinuitetu finansijski podržava realizaciju brojnih projekata poput višegodišnjeg projekta arheoloških istraživanja i konzervatorskih radova na utvrđenju „Izlit“, Ograđivanje i uređenje muzejskog kompleksa, Zamjena krovnog pokrivača zgrade muzeja i raznih drugih projekata.

(autor)

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.