Ove godine projekat, sljedeće obnova Isa-begovog hamama

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić sa saradnicima primio je delegaciju Generalnog direktorata za vakufe iz Republike Turske predvođenu Suat Faruk Girajem.

Radnim sastankom koji je upriličen u Mešihatu zvanično su otpočele pripreme za realizaciju Projekta rekonstrukcije Gazi Isa-begovog hamama u Novom Pazaru koji je potpisan prilikom posjete predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana u oktobru prošle godine.

Na sastanku je dogovorena procedura u vezi projektne dokumentacije za otpočinjanje radova na ovom za Sandžak i šire značajnom objektu osmanske arhitekture.

Nakon sastanka sa predsjednikom Mešihata, predstavnik Vakufske direkcije Suat Giraj sastao se sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševacem gdje je potpisan ugovor o izradi projektno tehničke dokumentacije za restauraciju hamama.

Isa-begov hamam u Novom Pazaru sagradio je tokom XV veka Isa-beg Ishaković, a ovaj objekat je, iako je pod zaštitom države, godinama unazad propadao u korovu i smeću. Restauracija i konzervacija tog objekta jedan je od tri projekta koje će finansirati Turska u Novom Pazaru, a koji su dogovoreni prilikom posete predsednika te zemlje i Srbije Redžepa Tajipa Erdogana i Aleksandra Vučića ovom gradu. Pored toga, Turska će finansirati izgradnju dva mosta u centru Novog Pazara i jednog vrtića.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Detektovan Adbloker (dodatak koji blokira reklame)

Molimo vas podržite nas tako što ćete ugasiti Adbloker