Ove godine projekat, sljedeće obnova Isa-begovog hamama

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić sa saradnicima primio je delegaciju Generalnog direktorata za vakufe iz Republike Turske predvođenu Suat Faruk Girajem.

Radnim sastankom koji je upriličen u Mešihatu zvanično su otpočele pripreme za realizaciju Projekta rekonstrukcije Gazi Isa-begovog hamama u Novom Pazaru koji je potpisan prilikom posjete predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana u oktobru prošle godine.

Na sastanku je dogovorena procedura u vezi projektne dokumentacije za otpočinjanje radova na ovom za Sandžak i šire značajnom objektu osmanske arhitekture.

Nakon sastanka sa predsjednikom Mešihata, predstavnik Vakufske direkcije Suat Giraj sastao se sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševacem gdje je potpisan ugovor o izradi projektno tehničke dokumentacije za restauraciju hamama.

Isa-begov hamam u Novom Pazaru sagradio je tokom XV veka Isa-beg Ishaković, a ovaj objekat je, iako je pod zaštitom države, godinama unazad propadao u korovu i smeću. Restauracija i konzervacija tog objekta jedan je od tri projekta koje će finansirati Turska u Novom Pazaru, a koji su dogovoreni prilikom posete predsednika te zemlje i Srbije Redžepa Tajipa Erdogana i Aleksandra Vučića ovom gradu. Pored toga, Turska će finansirati izgradnju dva mosta u centru Novog Pazara i jednog vrtića.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.