Ovo je dokaz da Trump i kršćansko – jevrejski cionisti spremaju totalni haos u Jerusalemu /VIDEO/

Na jučerašnju ceremoniju preseljenja američke ambasade u Jerusalem, praćenu krvavim obračunom izraelske vojske s palestinskim demonstrantima svega sedamdesetak kilometara dalje, Donald Trump je poslao i dvojicu evangeličkih pastora koji su se već “proslavili” svojim netrpeljivim tvrdnjama o židovima, muslimanima i drugim vjerama, kao i o apokaliptičnom značenju Izraela za kršćanske fundamentaliste.

Poziv pastoru Robert Jeffressu koji je jučer predvodio molitvu za novo američko veleposlanstvo, oštro je kritizirao bivši guverner Utaha i kandidat za predsjednika SAD-a 2012., republikanac Mitt Romney. “Robert Jeffress kaže, ‘ne možete biti spašeni ako ste židov” i “mormonizam je hereza iz ponora pakla”. Rekao je isto za islam. Takav religiozni šovinist ne bi smio predvoditi molitvu koja otvara Ambasadu SAD-a u Jerusalemu”, napisao je Romney u objavi na Twitteru.

“Ne možete biti spašeni ako ste židov, islam je hereza iz ponora pakla”

Jeffress je još 2016. javno nazvao islam “lažnom religijom koju je inspirirao sam sotona”, čime je otišao mnogo dalje od konvencionalnog kršćanskog učenja.

Drugi evangelički pastor i lider Ujedinjenih kršćana za Izrael, John Hagee, dao je blagoslov ambasadi na otvaranju. “Zahvaljujemo ti, o Gospodine, za hrabrost predsjednika Donalda Trumpa u potvrđivanju svijetu istine koja je utemeljena prije 3000 godina – da Jerusalem jest i uvijek će biti vječna prijestonica židovskog naroda”, rekao je Hagee kojeg se, kako izvještava CNN, 2008. predsjednički kandidat John McCain odrekao nakon što je procurila snimka u kojoj Hagee tvrdi da je Adolf Hitler bio “lovac” kojeg je Bog poslao kako bi ispunio proročanstvo o povratku židova u svoju domovinu.

Ovi kontroverzni pastori podržavaju Trumpa i njegovo preseljenje ambasade u Jerusalem, manje zbog ovozemaljskih razloga, a više zato što vjeruju da je to izvršenje božije volje. “Jerusalem je bio predmet privrženosti i židova i kršćana kroz povijest i mjerilo proročanstva. Ali najvažnije, Bog je dao Jerusalem – i ostatak Svete zemlje – židovskom narodu”, rekao je Jeffress za CNN prošle godine.

Kršćanski cionisti vjeruju da je Izrael u središtu proročanstva o smaku svijeta

Upravo tu leži značaj koji dio kršćana, poznati i kao kršćanski cionisti, pridaju Jerusalemu i Izraelu. Profesorica sa Univerziteta u sjevernom Teksasu Elizabeth Oldmixon objasnila je njihovu motivaciju za portal Vox: “Postulat kršćanskog cionizma je da je božije obećanje Svete zemlje židovima vječno. To nije samo nešto iz antike. Kada govorimo o Svetoj zemlji, božjem obećanju o Svetoj zemlji, govorimo o zemljištu s obje strane rijeke Jordan. Stoga je ideja većeg Izraela i ekspanzionizma zaista važna ovoj zajednici. Jerusalem je tu najvažniji. Na njega se gleda kao na povijesnu i biblijsku prijestolnicu”.

A ankete samo potvrđuju objašnjenje ove profesorice. Prema anketi Lifeway Researcha iz decembra prošle godine, dvije trećine evangeličkih kršćana snažno se složilo da je biblijsko obećanje Svete zemlje Abrahamu i njegovim potomcima vječno, a polovica je svoju podršku Izraelom objasnila vjerovanjem da je to ostvarenje biblijskog proročanstva. Ukupno se čak 80% anketiranih složilo da je osnivanje Izraela 1948. ostvarenje biblijskog proročanstva o povratku Krista na zemlju.

Stoga, dok se o Jerusalemu, Izraelu i Palestini uglavnom govori u kontekstu geopolitičkih interesa, valja podsjetiti da je značajan dio Trumpova glasačkog tijela – 80% bijelih evangeličkih kršćana glasalo je za Trumpa prema izlaznim anketama – motiviran mističnim proročanstvima i iracionalnim vjerovanjima, da ne kažemo nadanjima, o smaku svijeta.

Donald Trump je odlučio da bude na čelu ostvarenja navedenog sna kršćanskih cionista. Jučerašnje otvaranje američke ambasade u Jerusalemu je dokaz da su oni ozbiljno pristupili realizaciji svojih snova. To znači da smo na početku jednog totalnog ludila.

(saff.ba)
Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.