Pametni telefoni uskoro dobijaju “neprobojno” staklo

Proizvođači pametnih telefona za zaštitu ekrana svojih uređaja najčešće koriste hemijski ojačano “Gorilla Glass” staklo, a to bi uskoro moglo da se promijeni.

Jedna američka firma planira da 2019. godine na tržište izbaci dijamantsko staklo za mobilne uređaje.

Kompanija Akhan Semiconductor radi na razvoju tehnologije izrade dijamantskih stakala za mobilne telefone, koja bi mogla zauvijek da stave tačku na razbijanje ekrana mobilnih uređaja.

Dijamanti su odlični poluprovodnici, koji dobro razvode toplotu i imaju veliku čvrstinu.

Na razvoju dijamantnih stakala komapnija radi više od godinu dana. Iako je prvi prototip već trebalo da bude predstavljen, rokovi su poereni za 2019. godinu, pošto testiranja u saradnji sa nekim proizvođačima mobilnih telefona uveliko traju.

Osnovna ideja nove tehnologije je da se dijamantski sloj nanosi na već postojeće Gorilla Glass ili slično zaštitno staklo.

Zahvaljujući dobrim provodničkim svojstima, dijamantski sloj stakla bi omgućio nesmetano korišćenje ekrana na dodir. Ono što još trenutno predstavlja problem je postizanje minimalne refleksivnosti nanesenog dijamantskog sloja.

Čim ovi problemi budu prevaziđeni, uređaji sa “nesalomivim” ekranima bi mogli da se nađu na tržištu.

Osnivač kompanije Akhan Semiconductor Adam Kan, međutim, ističe da je proces proizvodnje dijamantskih ekrana prilično skup, pa će tako “neprobojno” dijamantsko staklo, najvjerovanije, naći na telefonima iz premijum segmenta.

b92.net

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.