Pogledajte koji su najvredniji brendovi u 2017. godini

Tehnološki gigant Apple, koji je proteklih pet godina suvereno vladao kao najvredniji brend na svijetu, skinut je sa trona.

Prema godišnjem izvještaju najprofitabilnijih kompanija “Global 500” Brand Financea, vrijednost Applea pala je za 27 posto i sada vrijedi “samo” 107,1 milijardu dolara.

“Apple je zloupotrijebio dobru volju svojih korisnika, nije uspio generirati značajnije prihode od novih proizvoda, kao što je Apple Watch, te ne može dokazati da je istinski inovativna tehnologija, koju korisnici iščekuju, u pripremi. Brend je izgubio sjaj i sada je prinuđen takmičiti se na sve izjednačenijem igralištu, ne samo s tradicionalnim rivalom Samsungom, već i s mnoštvom kineskih brendova, kao što su Huawei i OnePlus, na tržištu pametnih telefona, Appleovom ključnom izvoru prihoda”, zaključuje se u izvještaju Brand Financea.

Google najvredniji brend

S porastom vrijednosti od 24 posto u prethodnoj godini, a koja se sada procjenjuje na 109,5 milijardi dolara, Google je najvredniji brend na svijetu.

Na trećem mjestu nalazi se amazon.com, s velikim skokom u vrijednosti od 53 posto u prethodnoj godini.

Od top deset kompanija najveći skok ostvario je Facebook, koji je gotovo udvostručio vrijednost u prethodnoj godini i sada se brend procjenjuje na 62 milijarde dolara.

Koje su se još kompanije našle na spisku istražite u interaktivnoj mapi.

Izvor: Izvještaj “Global 500” Brand Financea i agencije

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.