Pogledajte Bubu od milion dolara

Izvor: B92

Volkswagenova “Buba” spada među najveće automobilske ikone, a pojedini dobro očuvani klasični primjerci prodaju se i za petociferene dolarske sume. Ipak, još nismo čuli da neko ovaj auto cijeni miliion dolara.

Volkswagen je u septembru potvrdio da će od jula 2019. prestati sa proizvodnjom “Nove bube”, lansirane krajem 20. vijeka na talasu nostalgije za starom, originalnom “Bubom”, koja je u to vrijeme bila pred gašenjem (posljednji primerak izrađen je u julu 2003. u Maksiku).

Za razliku od originalnog modela, koji se proizvodio 65 godina, “Nova buba” potrajala je tek nešto više od dvije decenije.

U međuvremenu, u krugovima kolekcionara klasičnih automobila i zaljubljenika u staru “Bubu” veoma se cijene očuvani primjerci ovog modela.

Jedan od takvih automobila oglašen je na prodaju na sajtu Hemmings. Riječ je o zaista nesvakidašnjem primjerku stare “Bube” iz 1964. koja se nalazi u Portlendu, u Oregonu.

Auto je prije više od pola vijeka kupio Rudi Zvarič i odmah nakon preuzimanja vozila, odvezao ga je u skladište svog prijatelja. Nakon dvije godine, premještena je u drugi prostor, ali i dalje nije vožena.

Poslije tačno pola vijeka mirovanja (1966-2016.), na kilometar satu i dalje je stajalo da je auto prešao svega prvobitnih 35 km (22 milje).

S obzirom da “Buba” nije bila izložena sunčevoj svijetlosti, originalna farba je i dalje u izvanrednom stanju, uprkos debelom sloju prašine koja se decenijama taložila na vozilu.

Interesantno je da na automobilu nisu bili instalirani originalni brisači, retrovizor i ukrasni poklopci točkova, već su sve vrijeme čuvani u kutijama u kojima su isporučeni.

Unutrašnjost automobila takođe je gotovo u fabričkom stanju iz polovine 1960-tih, uključujući sjedišta i tapacirung vrata.

Kada je Rudi Zvarič preminuo 2014. godine, njegov sestrić naslijedio je auto. Kako se navodi u oglasu, pošto ga je izgurao iz skladišta u kome se nalazio, mjerač pređene miljaže popeo se sa 22 na 23 milje.

Sadašnji vlasnik procijenio je da je “Buba” potencijalni zlatni rudnik i odlučio je da je proda – za nju traži ni manje ni više nego 1.000.000 dolara.

Iako je riječ o izuzetno očuvanom primjerku, kakve je danas praktično nemoguće naći na tržištu oldtajmera, cijena je astronomska.

Koliko biste vi platili ovu nesvakidašnju “Bubu”?

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.