Pogledajte kako izgleda zima na Marsu

Sjeverni pol na Zemlji je poznat po velikoj količini snijega i leda, ali i, naravno, po Djeda Mrazu. Međutim, kako fotografije Evropske svemirske agencije (ESA) pokazuju, Zemlja nije jedina planeta sa sniježnim prizorom tokom ovogodišnjih praznika.

Pored sniježnih čarolija u kojima ovih dana uživamo, stigle su fotografije Evropske svemirske agencije na kojima je krater Korolev koji izgleda kao da je zima stigla i na Mars.

Krater Korolev širok je 82 kilometra ispunjen je ledom debljine 1,8 kilometra.

Manje količine ledene vode raspoređene su na ivici kratera u obliku tankih slojeva mraza.

Ovaj fenomen je poznat kao „hladna zamka“ koji je izazvan kraterskim podom koji leži na dva kilomtera ispod njegovog oboda.

Duboki djelovi kratera koji sadrže led, djeluju kao prirodna „hladna zamka tako što se vazduh koji se pomjera taloži nad ledom i tone, stvarajući sloj hladnog vazduha koji se diže direktno iznad samog leda.

Fotografije kratera sastavljene su od video-snimaka naprljvljenih kamerom visoke rezolucije „Mars ekspres“.

Misija „Mars ekspres“ je prvi poduhvat ESA na drugu planetu. Lansirana je 2. juna 2003, a u Marsovu orbitu je ušla istog dana.

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.