Pohod na Hadžet, utorak 13:30h

Nacionalni kalendar Bošnjaka bilježi da su od 28. 11. 1944. do 21. 1. 1945. godine komunističke vlasti likivdirale preko 2000 najuglednijih Bošnjaka novopazraskog, sjeničkog i tutinskog kraja i pokopale ih na vakufskom dobru „Mearif“ na Hadžetu. Da bi odbranili Vakuf i stratište svojih predaka, Bošnjaci su se, predvođeni čelnicima Islamske zajednice, 4.septembra 2010. godine sukobili sa pripadnicima specijalnih jedinica srbijanske policije. Odlukom Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, 4. septembar je proglašen Danom šehida Hadžeta.
I ove godine, 4. septembra, Bošnjačka kulturna zajednica u saradnji sa Islamskom zajednicom organizira tradicionalni POHOD NA HADŽET i ŠEHIDSKU DOVU.
Pozivamo građane Sandžaka i šireg prostora da se 4. septembra 2018. godine u 13:30 okupimo na Trgu Gazi Isa-bega Ishakovića u Novom Pazaru, odakle kreće Pohod do Vakufa Mearif na Hadžetu.
Bošnjaci nisu i neće dozvoliti da se zaborave šehidi Hadžeta. Oni su životom branili čast, slobodu i dostojanstvo, zato budimo dostojni poštovaoci njihove žrtve, i svi zajedno krenimo u pohod na Hadžet.

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.