Policija bacila suzavac na demonstrante, 320 uhapšenih

Portparolka policije saopštila je da se na Jelisejskim poljima nalazi oko 1.500 demonstranata, prenosi Rojters.

Oko 8.000 policajaca raspoređeno je u Parizu kako bi se sprečilo ponavljanje nasilja i nereda koji su pratili proteste prošle subote.

“Žuti prsluci” se danas okupljaju u mnogim francuskim gradovima, a blokirali su i neke autoputeve u zemlji sprovodeći akciju “besplatnih putarina”.

Većinom se okupljaju mirno, u malim grupama.

“Žuti prsluci” defiluju mirno u Marseju, a protesti su predviđeni za po podne i u Lilu i Tuluzu.

Od jutros je u Parizu, gde su počeli protesti “žutih prsluka”, uhapšeno 320 ljudi pod sumnjom da su planirali nasilje nad ljudima ili uništavanje objekata, saopštila je uprava pariske policije.

Preventivna hapšenja su izvršena prilikom kontrola ličnih isprava i pretraga demonstranata na glavnim punktovima na kojima se od jutros okupljaju, pre svega kod Jelisejskih polja i Trga Bastilje.

Policajci proveravaju da li demonstranti imaju bilo kakvu opremu za nerede kao što su zaštitne naočare, šlemovi, sprejevi…

U Parizu su jutros zatvorene mnoge prodavnice, otkazani su kulturni i sportski događaji, a većina kulturnih ustanova i turističkih lokacija je zatvorena za posete.

Nekoliko stotina demonstranata iz pokreta “Žutih prsluka” maršira niz Aveniju Jelisejskih polja u centru Pariza, a jake snage policije nastoje da ih odbiju.

AP navodi da su se učesnici protesta okupili kod Trijumfalne kapije, a onda mirno krenuli niz aveniju.

Navodi se da se sve ovo dešava na nekoliko stotina metara od Jelisejske palate, rezidencije predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Vozila žandarmerije primećena su jutros pre 07:00 sati na Trgu Konkord, kod kapije Majo i na Jelisejskim poljima, dok su oklopna vozila već na položaju na Trgu Bastilje, prenosi “Figaro”.

Francuske snage reda od ranog jutra su raspoređene u Parizu, uoči početka protesta “žutih prsluka” četvrtu subotu zaredom.
Vlasti strahuju da će protesti biti praćeni novim nasilnim incidentima, javljaju francuski mediji.

U francuskoj prestonici je jutros zatvoreno 36 stanica metroa, kao i mnoge prodavnice.

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

Star Dünya@StarDisHaberler

Fransa’da “Sarı Yelekliler”in bugün ülke genelinde düzenleyeceği protestolar öncesinde, başkent Paris’teki Charles de Gaulle Meydanı’nda bulunan Zafer Takı Anıtı çevresinde alınan güvenlik önlemleri dikkat çekti

See Star Dünya’s other Tweets

Foto: Tanjug/ AP
Foto: Tanjug/ AP

Okupljanja i blokade demonstranta danas su organizovane na različitim lokacijama.

Predsednik Francuske Emanuel Makron će danas, kako navodi više francuskih medija, ostati u Jelisejskoj palati odakle će pratiti situaciju, a juče je predsednik Nacionalne skupštine rekao da će se on obratiti javnosti tek u narednin danima

Pariski spomenici i trgovačke četvrti su pod blokadom a desetine hiljada policajaca raspoređuje se širom Francuske, usled straha od jačanja nasilja prilikom novih antivladinih protesta.

Star Dünya@StarDisHaberler

Fransa’da “Sarı Yelekliler”in bugün ülke genelinde düzenleyeceği protestolar öncesinde, başkent Paris’teki Charles de Gaulle Meydanı’nda bulunan Zafer Takı Anıtı çevresinde alınan güvenlik önlemleri dikkat çekti

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

Star Dünya@StarDisHaberler

Fransa’da “sarı yeleklilerin” düzenleyeceği büyük gösteri öncesinde 100 bine yakın polis konuşlandırıldı. Paris’te 8 bin polisin görev yapacağı belirtilirken sabahın erken saatlerinde polisler sokaklara konuşlanmaya başladı. https://buff.ly/2AYRry0  pic.twitter.com/aSSgkXvymh

Embedded video

See Star Dünya’s other Tweets

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Vlada predsednika Emanuela Makrona upozorila je da će današnje proteste pokreta “žutih prsluka” u Parizu uzurpirati “radikalizovane i pobunjeničke” grupe zbog čega će oni biti najopasniji do sada.

Vlasti su u samo u Parizu rasporedile 8.000 policajaca i oklopna vozila za probijanje barikada. U Francuskoj će danas na ulicama biti skoro 90.000 pripadnika policije.

Ajfelova kula i Luvr su zatvoreni, kao i stotine firmi.

Demonstranti se bune, pored ostalog, protiv Makrona i visokih poreza.

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.