Posti, jer možda zbog tvog posta Allah ti otvori i druga vrata ibadeta

Čovjek ne klanja, i još mu reci nemoj postiti jer post bez namaza neće biti primljen, potpuno si ga predao u ruke njegovom i tvom najvećem neprijatelju – šejtanu. Zar mu nije bolje reći da posti, i tako održava kakvu takvu vezu sa Gospodarom, a možda mu zbog tih vrata Allah otvori i vrata namaza. Nikad se ne zna. To potvrđuje i sljedeća priča…

Prenosi se da je imam Ahmed, rahimehullah, vidio čovjeka kako krade, a zatim je tog istog čovjeka, lopova, vidio u džamiji. Pitao ga je, što dolaziš u džamiju kad kradeš, a on mu je odgovorio da je namaz jedina kapija koja je ostala između njega i Allaha. Kada je čuo ove njegove riječi Ahmed je otišao svojim poslom. Nekoliko godina kasnije, kada je imam Ahmed bio na hadžu, ugledao je nekog čovjeka kako se drži za Ka’bu i plače. Prišao je i vidio da je to onaj čovjek, kojeg je vidio u krađi.  Pitao ga je šta se desilo s njim, a ovaj mu je plačnim glasom kazao da se pokajao Allahu i da se u potpunosti vratio vjeri, i još je dodao: “Vidiš, prijatelju moj, ja sam održavao onu jednu kapiju između mene i Allaha, pa mi je Allah pootvarao ostale kapije.”

Svakako, ljude treba podučiti da je namaz na većem stepenu obaveznosti i da je ispred posta, u svakom smislu, i da je post bez namaza krnjav i manjkav, ali ga ne treba gurati u očaj i beznađe, ako zbog svog razumijevanja vjere, lošeg okruženja, slabosti, ili nekog drugog razloga ne primijeni trenutno tvoj savjet u praksi. Moraš znati da njegov mozak nije bistar kao tvoj, i da on u svojoj duši i u glavi ima hiljade izgovora, prepreka i nedoumica, i zato mu, na lijep način, pokušaj objasniti i uputiti ga na pravi put.

Mr. Semir Imamović
Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.