Povećan broj migranata u BiH, više od 100 prešlo granicu u ovoj godini

Prema informacijama kojima raspolaže Služba za poslove sa strancima BiH, Mađarska i Hrvatska su zatvorile svoje granice u potpunosti i to je posljednja odluka vlada dviju država.

“Jedan dio migranata se kreće prema Rumuniji, a tri grupe su već ušle u BiH i završile na našoj teritoriji, stoga smo rekli da postoji mogućnost promjene rute i kretanja migranata prema našoj zemlji. Migranti su već duži vremenski period u Srbiji, to im stvara nervozu i oni će tražiti svaki način da se probiju ka Evropskoj uniji (EU) jer BiH i Srbija definitivno nisu njihove obećane zemlje”, kazao je Ujić.

Kako je pojasnio, tri veće grupe su ušle na teritoriju BiH. Služba za poslove sa strancima BiH ima operativna saznanja da bi migranti mogli početi u većem intenzitetu dolaziti u BiH zbog prethodno navedenih statističkih podataka.

Pojedini organi iz Srbije smatraju kako migranti neće preći granicu BiH, a Ujić kaže da su to dobre vijesti.

U 17 centara Komesarijata za izbjeglice i migracije Srbije smješteno je 6.700 migranata, od čega je pet centara za azil i 12 prihvatnih centara.

“Kretanja migranata do sada su bila nepredvidiva i za sada, ova ruta koja vodi preko Srbije funkcionira. Ostaje da se vidi šta će biti u budućnosti. Više od 500 migranata i dalje se nalazi na ulicama u centru Beograda u neadekvatnim prostorima. Pokušavali smo ih ubjediti da ih smjestimo u centre i od januara smo to uspjeli sa 800 migranata. Određeni broj migranata konstantno odbija ući u azilni sistem i proceduru. Srbija je do sada pokazala visok stepen tolerancije, ali u blisko vrijeme morat će se odlučiti – da li će ući sistem ili će se njima baviti drugi organi”, kazao je za Klix.ba glasnogovornik Komesarijata za izbjeglice i migracije Srbije Ivan Mišković.

Mišković smatra da bi lijepo vrijeme moglo ubrzati migracione tokove, ali da su združene snage policije i vojske od jula na granicama te da zbog pojačanih kontrola manji broj migranata ulazi u Srbiju.

“U narednom periodu neće biti većeg priliva. Mađarska ima samo deset migranata dnevno, kod nas ih je mnogo više. Mislim da nadležna ministarstva iz Srbije komuniciraju s vlastima i ministarstvima iz BiH i da se razmjenjuju podaci koliko je ušlo migranata, kakva su im kretanja i slično. Konkretno, nekoliko ministarstva iz Srbije je zaduženo za pitanja migranata”, kazao je Mišković.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.