Povećana vojna saradnja između Turske i Katara

Nedavno je između Ankare i Dohe potpisan ugovor po kojem će turska strana izgraditi pomorsku vojnu bazu na sjeveru Katara. Ovaj ugovor ukazuje na jačanje vojne saradnje i sve čvršći vojni savez između dvije zemlje; savez koji će u budućnosti igrati veoma važnu ulogu u regiji.

Na međunarodnoj konferenciji o pomorskoj odbrani u Dohi 2018. godine, turska kompanija MDS dobila je ugovor o izgradnji pomorske baze Burudž, za specijalne operacije na moru, a baza će se graditi na sjeveru Katara i imat će zadatak da osigurava kompletan sjeverni dio Katara.

General Hamed ibn Abdullah el-Mirri, komandant specijalnih snaga Katara, izjavio je za medije da će se u ovoj bazi nalaziti stalne mornaričke trupe koje će redovno patrolirati i izvoditi vojne vježbe u obližnjim morskim vodama.

Otkako je u junu prošle godine započela zaljevska kriza, vojna saradnja između Turske i Katara bilježi značajan porast, a turski parlament je po hitnom postupku odobrio povećanje broja turskog vojnog personala u bazi u Kataru sa nekoliko desetina na vojni kontingent od preko hiljadu vojnika, uz očekivanja da će taj broj porasti na blizu pet hiljada .

Izazovi

Emrullah Išler, predsjednik Komisije za obavještajne poslove i nacionalnu sigurnost u turskom parlamentu, kazao je kako su ugovori o vojnoj saradnji dio jačanja vojne saradnje i koordinacije između dvije zemlje, te da ta saradnja konstantno jača, a jedan od pokazatelja njenog jačanja je i projekat izgradnje vojne baze.

„Vojno prisustvo Turske u Kataru je produkt jasne turske politike koja se bazira na spremnosti da sarađujemo sa drugim zemljama u cilju jačanja bilateralnih odnosa u regiji“, rekao je Išler i dodao: „Predsjednik Erdogan je od dolaska na vlast vodio politiku pružene ruke prema arapskim zemljama u nastojanju da stvori čvrst savez u regiji, ali su kontrarevolucije koje su uslijedile nakon Arapskog proljeća stavile Tursku pred velike izazove među kojima je i objavljivanje otvorenog neprijateljstva prema Turskoj od strane nekih arapskih zemalja.“

Išler je napomenuo da osim s Katarom, Turska ima dobru saradnju sa Kuvajtom, te da je njegova zemlja zainteresirana za proširenje saradnje u različitim oblastima, ne samo vojnoj, nego i u oblasti obrazovanja, industrije, saobraćaja, komunikacija, zdravstva i dr.

Povjerenje i partnerstvo

Vojno prisustvo Turske u Kataru temelji se na sporazumima potpisanim između Ankare i Dohe i njihovoj želji za učvršćivanjem saveza u cilju jačanja dvije zemlje. U ovoj regiji su prisutne vojne snage velikih svjetskih sila i neke od tih zemalja to zloupotrebljavaju i iskorištavaju za vlastiti profit, ali to nije slučaj kada je u pitanju savez između Turske i Katara, jer savez između ove dvije zemlje počiva na međusobnom povjerenju i partnerstvu radi očuvanja sigurnosti i stabilnosti u regiji, smatra turski analitičar Mustafa Ozgan.

Pripremio: Abdullah Nasup

(saff.ba)

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Detektovan Adbloker (dodatak koji blokira reklame)

Molimo vas podržite nas tako što ćete ugasiti Adbloker