Povećana vojna saradnja između Turske i Katara

Nedavno je između Ankare i Dohe potpisan ugovor po kojem će turska strana izgraditi pomorsku vojnu bazu na sjeveru Katara. Ovaj ugovor ukazuje na jačanje vojne saradnje i sve čvršći vojni savez između dvije zemlje; savez koji će u budućnosti igrati veoma važnu ulogu u regiji.

Na međunarodnoj konferenciji o pomorskoj odbrani u Dohi 2018. godine, turska kompanija MDS dobila je ugovor o izgradnji pomorske baze Burudž, za specijalne operacije na moru, a baza će se graditi na sjeveru Katara i imat će zadatak da osigurava kompletan sjeverni dio Katara.

General Hamed ibn Abdullah el-Mirri, komandant specijalnih snaga Katara, izjavio je za medije da će se u ovoj bazi nalaziti stalne mornaričke trupe koje će redovno patrolirati i izvoditi vojne vježbe u obližnjim morskim vodama.

Otkako je u junu prošle godine započela zaljevska kriza, vojna saradnja između Turske i Katara bilježi značajan porast, a turski parlament je po hitnom postupku odobrio povećanje broja turskog vojnog personala u bazi u Kataru sa nekoliko desetina na vojni kontingent od preko hiljadu vojnika, uz očekivanja da će taj broj porasti na blizu pet hiljada .

Izazovi

Emrullah Išler, predsjednik Komisije za obavještajne poslove i nacionalnu sigurnost u turskom parlamentu, kazao je kako su ugovori o vojnoj saradnji dio jačanja vojne saradnje i koordinacije između dvije zemlje, te da ta saradnja konstantno jača, a jedan od pokazatelja njenog jačanja je i projekat izgradnje vojne baze.

„Vojno prisustvo Turske u Kataru je produkt jasne turske politike koja se bazira na spremnosti da sarađujemo sa drugim zemljama u cilju jačanja bilateralnih odnosa u regiji“, rekao je Išler i dodao: „Predsjednik Erdogan je od dolaska na vlast vodio politiku pružene ruke prema arapskim zemljama u nastojanju da stvori čvrst savez u regiji, ali su kontrarevolucije koje su uslijedile nakon Arapskog proljeća stavile Tursku pred velike izazove među kojima je i objavljivanje otvorenog neprijateljstva prema Turskoj od strane nekih arapskih zemalja.“

Išler je napomenuo da osim s Katarom, Turska ima dobru saradnju sa Kuvajtom, te da je njegova zemlja zainteresirana za proširenje saradnje u različitim oblastima, ne samo vojnoj, nego i u oblasti obrazovanja, industrije, saobraćaja, komunikacija, zdravstva i dr.

Povjerenje i partnerstvo

Vojno prisustvo Turske u Kataru temelji se na sporazumima potpisanim između Ankare i Dohe i njihovoj želji za učvršćivanjem saveza u cilju jačanja dvije zemlje. U ovoj regiji su prisutne vojne snage velikih svjetskih sila i neke od tih zemalja to zloupotrebljavaju i iskorištavaju za vlastiti profit, ali to nije slučaj kada je u pitanju savez između Turske i Katara, jer savez između ove dvije zemlje počiva na međusobnom povjerenju i partnerstvu radi očuvanja sigurnosti i stabilnosti u regiji, smatra turski analitičar Mustafa Ozgan.

Pripremio: Abdullah Nasup

(saff.ba)

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.