Predstavnički dom SAD-a odbacio zakon o imigraciji

Glasanje u Donjem domu Kongresa je pokazalo kako je jaz između umjerenih i konzervativnih republikanaca prevelik.

Predstavnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, u kojem većinu imaju republikanci, odbacio je prijedlog zakona o imigraciji, iako ga je podržao predsjednik Donald Trump, prenose agencije.

To je pokazalo kako je jaz između umjerenih i konzervativnih republikanaca prevelik da bi se izbjegao još jedan prikaz podijeljenosti po pitanju imigracije.

Protiv zakona je bio 301 kongresmen, među kojima gotovo polovina republikanaca, dok je 121 glasao za.

Broj republikanskih glasova protiv je priličan udarac i za Trumpa, koji je, kako navodi AP, dva puta odlagao glasanje i predlagao izmjene, u nadi da će privući glasove za mjeru koja je od početka djelovala osuđeno na propast.

Odvajanje djece na granici

Također, reklo bi se kako su republikanski konzervativci ojačali, budući da je prošle sedmice konzervativniji prijedlog zakona odbačen, ali su za njega glasala 193 republikanca.

Čak i da je prijedlog prošao Predstavnički dom, gotovo da ne bi imao šanse u podijeljenom Senatu, gdje bi demokrate imale dovoljno glasova da ga obore.

Republikanski lideri su pričali i o rezervnom planu, zakonu koji bi bio strogo usmjeren na zabranu vladi da na granici odvaja djecu ilegalne imigrante od porodica.

Izvor: Agencije

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.