Preminuo osnivač kompanije Ikea

Šveđanin Ingvar Kamprad, osnivač kompanije Ikea, preminuo je u 92. godini u svom domu u Smalandu.

Ikeu je osnovao sa 17 godina, a kompanija je postala izuzetno popularna zbog jednostavnosti dizajna nameštaja, kao i dobrog odnosa cijene i kvaliteta.

Kamprad je imao reputaciju da je veoma štedljiv, što je, kako je tvrdio, pomoglo Ikei da postane najveći prodajni lanac nameštaja na svijetu. Osim toga, poznato je bilo da je živio veoma skromno.

Rođen je 1926. godine u Smalandu, a Ikeu je osnovao sa 17 godina.

Kada je imao sedam godina biciklom je išao do svojih komšija i nudio im stvari za prodaju. Tada je shvatio da u Stokholmu može da kupi šibice na veliko, a da ih onda prodaje pojedinačno po niskoj cijeni i da uprkos tome ostvari dobar profit.

Poslije šibica proširio je prodaju i na ribu i praznične ukrase, a kasnije na hemijske olovke.

Ubrzo je osnovao Ikeu 1943. godine, a isprva je prodavao replike kuhinjskog stola svog ujaka Ernsta.

Ova kompanija je postala izuzetno popularna zbog jednostavnosti dizajna namještaja, kao i dobrog odnosa cijene i kvaliteta.

Kamprad je često kritikovan zbog svoje prošlosti tokom koje je povezivan sa nacistima. Sa 16 godina učlanio se u Novi švedski pokret, desničarski pokret koji je podržavao nacističku Njemačku, prikupljajući novac i regrutujući nove članove sve do kraja rata.

Kasnije je priznao da je to njegova „najveća životna greška“, napravljena djelom pod uticajem njegovog oca i bake.

Ovaj Šveđanin je bio jedan od najbogatijih ljudi na svijetu. Forbs je 2010. godine procijenio njegovo bogatstvo na 23 milijarde, što ga je činilo 11. najbogatijim čovjekom.

Međutim, godinu dana kasnije pao je na 162. mjesto kada je objelodanio dokumenta kojima je dokazao da fondacija koju je osnovao u Lihtenštajnu posjeduje Ikeu, ali da zakon sprečava njega i njegovu porodicu da profitiraju od kompanijih fondova.

Blumberg je u junu 2015. godine procijenio njegovo bogatstvo na 43,2 milijarde dolara, čime je izbio na osmo mjesto. Međutim, manje od godinu dana kasnije, Forbs je procenio njegovo bogatstvo na 3,4 milijarde dolara.

Dva puta se ženio, a iza sebe ostavio tri sina i ćerku.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.