Preti li Srbiji sukob države i crkve?

Beograd — Prema pisanju današnje štampe, vanrednog zasedanja Sabora SPC ipak neće biti. “Blic” piše da bi do tog zasedanja moglo da dođe ako se raspiše referendum o KiM.

Prema pisanju tog lista od kada je srpska crkva usvojila stav “ni nezavisnost ni podela”, a predsednik Srbije je na tezi razgraničenja, došlo je do zahlađenja odnosa na relaciji crkva – država.

Iako se prethododnih dana pominjalo da će u septembru ili oktobru biti zakazana vanredna sednica Sabora SPC zbog, kako se pisalo, neophodnosti da crkva zauzme stav o pitanju Kosova, prema pisanju “Blica”, za sada ni jedan vladika nije zatražio vanredno zasedanje. Međutim, okidač da do njega dođe moglo bi biti obraćanje predsdnika Srbije Aleksandra Vučića Srbima s Kosova 9. septembra.

Deo vladika naime smatra da ako Vučić na Kosovu saopšti plan razgraničenja, vanrednog zasedanja neće biti jer je stav SPC iznesen na majskom zasedanju, ali ako s epomene referendum onda bi do vanrednog zasedanja Sabora ipak moglo da dođe.

Takođe, za sada, kako piše “Blic”, nema najava da će SPC izmeniti svoj ranije donet stav o razgraničenju. To, s druge strane, otvara pitanje preti li Srbiji sukob ključnih institucija: predsednika i vlade Srbije sa Srpskom pravoslavnom crkvom?

Sputnjik podseća da je više crkvenih otaca izašlo je u javnost sa oštrim kritikama na račun srpskih vlasti i njihove politike prema južnoj srpskoj pokrajini, na šta je usledio ništa manje oštar odgovor brojnih državnih funkcionera.

Upitan da li sve to navodi na pitanje mogućnosti produbljivanja spora između Crkve i države o “najvažnijem srpskom nacionalnom pitanju” istoričar Aleksandar Raković kaže da je teško dati odgovor u ovom trenutku.

“Ako dođe do sukoba Crkve i države, to znači da je došlo do sukoba između predsednika i Vlade Republike Srbije sa patrijarhom, Sinodom i Saborom SPC. Dakle, to je sukob Crkve i države. Mislim da je teško da do toga dođe. Voleo bih da do toga ne dođe, svi bismo, naravno, to voleli, ali ukoliko u tom formatu dođe do ključnih nesuglasica i ozbiljnih razmimoilaženja, samo to znači sukob Crkve i države”, kaže on.

Ukoliko bi došlo do sukoba Crkve i države, on bi imao takve posledice da bi narodu bio izmaknut još jedan oslonac, dodaje Raković. “I Crkva i država moraju da se postaraju, po svaku cenu, da ne dođe do međusobnog sukoba, da se izbegne situacija kakva je bila 1937. godine zbog Konkordatske krize. Ova situacija bila bi nalik toj, ali ona mora, i to ističem, po svaku cenu da se izbegne”, kaže Raković.

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.