Priča o izgubljenoj zastavi predatoj francuskim oslobodiocima 1918. godine

Povodom 100 godina od oslobođenja Svilajnca u Prvom svetskom ratu, produkcija TV Centar, istražila je i objavila film koji govori o bugarskim zverstvima u Svilajncu, ratnim dobrovoljcima, ali priča i neobičnu priču i istražuje put zastave koju su francuski oslobodioci na čelu sa generalom Tranijeom, dobili na dan oslobođenja Svilajnca, a koju su tajno vezle Resavke devojke.

Zastava na kojoj su izvezene zastave saveznika poslednji put u Svilajnac je doneta 1985. godine, na svečanosti kojoj je prisustvovao unuk generala Tranijea, kao i naša poznata književnica Mira Alečković. Nakon te svečanosti, zastava se malo pominje i gubi joj se svaki trag.

Istraživanjem za potrebe ovog filma, produkcija TV Centra je zahvaljujući prijatelju zameniku gradonačelnika grada Epone Ivici Joviću, pronašla zastavu. Praunuk generala Tranijea, Pjer, ovu zastavu čuva kao veliku porodičnu dragocenost, pa se za potrebe ovog dokumentarca fotografisao sa njom i poslao Svilajnčanima.

Posle 100 godina, Svilajnčani sada znaju da se zastava Resavki i dalje čuva kao simbol neraskidive veze između Srbije i Francuske.

Izvor: b92.net
Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.