Priča o Sarajevu

U kutku jednog stana, s globusom u ruci, razgovarala su dva dobra školska jarana.

-Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine. Kroz njega protječe rijeka Miljacka. Osnivač Sarajeva je Isa-beg Ishaković, koji je bio namjesnik u Bosni – reče Ahmed.

-E, baš bih volio posjetiti Sarajevo! – dodade Harun.

-Babo mi je pričao da u Sarajevu ima dosta džamija, tako da možeš čuti ezane sa svih strana baš kao i kod nas u Rahiću. Kaže da ima i crkava, pa ponekad u isto vrijeme zvone zvona na crkvama, a ezani uče na munarama.

-Kako je to lijepo!

Šta ti je još pričao babo o Sarajevu?

-To je kaže središte Bosne i Hercegovine. U njemu su sve glavne institucije. Kroz cijeli grad prolazi tramvaj, što kod nas u Brčkom nema. Ima zoološki vrt koji je posebna radost za djecu. U njemu se nalaze životinje, tu su tobogani, automobili i vozići za djecu. Kako bih volio otići tamo! Nasred Baščaršije je Sebilj, oko kojeg je uvijek jato golubova. Babo kaže da je najljepša Gazi Husrev-begova džamija. Umalo da zaboravim. Ima jedno mjesto za koje mislim da bi se tebi posebno svidjelo i da bi tamo odlazio često.

-Reci, koje!?

–Vrelo Bosne. Tu se posebno lijepo voziti kočijama, sjedneš u fijaker i adžo te voza dokle ti hoćeš. Dok se voziš alejom imaš osjećaj kao da si glavni junak u nekoj poznatoj bajci. Divno li je to Sarajevo, reče prijatelj volio bih s tobom poći!

dzematrahic.ba

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.