Priča o Sarajevu

U kutku jednog stana, s globusom u ruci, razgovarala su dva dobra školska jarana.

-Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine. Kroz njega protječe rijeka Miljacka. Osnivač Sarajeva je Isa-beg Ishaković, koji je bio namjesnik u Bosni – reče Ahmed.

-E, baš bih volio posjetiti Sarajevo! – dodade Harun.

-Babo mi je pričao da u Sarajevu ima dosta džamija, tako da možeš čuti ezane sa svih strana baš kao i kod nas u Rahiću. Kaže da ima i crkava, pa ponekad u isto vrijeme zvone zvona na crkvama, a ezani uče na munarama.

-Kako je to lijepo!

Šta ti je još pričao babo o Sarajevu?

-To je kaže središte Bosne i Hercegovine. U njemu su sve glavne institucije. Kroz cijeli grad prolazi tramvaj, što kod nas u Brčkom nema. Ima zoološki vrt koji je posebna radost za djecu. U njemu se nalaze životinje, tu su tobogani, automobili i vozići za djecu. Kako bih volio otići tamo! Nasred Baščaršije je Sebilj, oko kojeg je uvijek jato golubova. Babo kaže da je najljepša Gazi Husrev-begova džamija. Umalo da zaboravim. Ima jedno mjesto za koje mislim da bi se tebi posebno svidjelo i da bi tamo odlazio često.

-Reci, koje!?

–Vrelo Bosne. Tu se posebno lijepo voziti kočijama, sjedneš u fijaker i adžo te voza dokle ti hoćeš. Dok se voziš alejom imaš osjećaj kao da si glavni junak u nekoj poznatoj bajci. Divno li je to Sarajevo, reče prijatelj volio bih s tobom poći!

dzematrahic.ba

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Detektovan Adbloker (dodatak koji blokira reklame)

Molimo vas podržite nas tako što ćete ugasiti Adbloker