Prije nego što se suočimo s Iranom, otkrivamo njegove tajne

Autor: Abdulrahman Al-Rashed

Svi poznajemo Iran, režim koji se bori za  kontrolu i utjecaj, ali u suštini ga ne znamo. Za iranski režim, cilj opravdava sredstva, sve je dopušteno, trgovina drogama, šverc cigareta, krivotvorenje novca,  pranje novca, prikupljanje  vjerskog poreza za vojne svrhe, uspostavljanje  složenih mreža kompanija u Africi, Latinskoj Americi i Aziji, ili slanje vjerskih službenika podređenih vojnim ciljevima. To su skrivene aktivnosti iranskog carstva kojim finansira svoje ratovanje i naoružanje.

Iran je razvijao i još uvijek razvija svoj projekt nuklearnog oružja snadbjevan podzemnim kanalima.

Unatoč činjenici da je iranska službena politika širenje sukoba i haosa, Iran sam ne počinje ratove. Posljednji rat u kojem su se borile  iranske oružane snage  bio  je protiv Iraka, a završen je 1988. godine. Homeinijev  režim u Teheranu poslao je ostatke poraženih Šahovih snaga u taj rat kako bi ih se otarasili. Nakon revolucije, iranska vojska počela je dobijati naređenja od ajatolaha, koji ne poštuje vojne činove i sistem komandovanja jer slijedi samo religijsku hijerarhiju. Zatim su sve bitke predvođene teheranskim režimom bile povjerene ćelijama, mrežama i uljezima, poput libanonskog i iračkog Hezbollaha, jemenskog  Ansarullaha, afganistanskih Fatimida i desetaka drugih koji su se širili diljem regije i koji su ratovali jedino za uspon ‘ajatolahove države’.

Iran nije bio, i vjerojatno nikad neće biti, angažiran u vojnim sukobima s bojnim brodovima i borbenim avionima. Unatoč hiperprodukciji svojih ratnih i kopnenih snaga, Iran izbjegava velike sukobe. Tajno šalje svoje brodove koji nose naoružanje u luke kriznih područja. Iranske snage Quds, djeluju između Tigrisa i Eufrata kako bi ojačale sposobnosti stranih milicija da se bore pod njihovom komandom.

U svojim najnovijim službenim izjavama, američka vlada je sopćila kako namjerava koordinirati napore između svojih regulatornih i sigurnosnih institucija. Rekli su i da traže pomoć od regionalnih saveznika, kako bi saznali više o krijumčarenju i mrežama za obuku i da znaju kako Teheran provodi tajne ratove širom svijeta. Sjedinjene Države su rekle da će otkriti informacije o iranskim  tajnim kompanijama i obznaniti one koji surađuju sa Iranom. Također su rekli da će otkriti sve dokaze koji povezuju Iran i Al-Qaidu.

Godine 2003., Al-Qaida je izvela nekoliko eksplozija koje su potresle Rijad, saudijski glavni grad; prvo smo mislili da su ovaj bombaški napad izveli saudijski teroristi na saudijskom teritoriju. Međutim, bili smo iznenađeni kad smo saznali da su naredbe izvršiteljima u Rijadu izdate putem telefonskih poziva iz Irana. Bombaški napad u maju 2003. godine naredio je pomoćnik Osame bin Ladena, egipatski terorista Saif Al-Adel, koji se skriva sa svojim kolegama teroristima u Iranu. On je isti čovjek koji je planirao ubistvo 18 Amerikanaca u glavnom gradu Somalije 1993. godine, a za kojeg se vjeruje da je igrao važnu ulogu u planiranju napada 11.septembra u Sjedinjenim Državama.

Prije tog napada nikad nismo zamišljali da će dva neprijatelja – režim Teherana i Al-Qaida – raditi zajedno na istom teritoriju i protiv istog cilja. Tada smo počeli shvaćati da je Iran enigmatska zemlja, koja skriva više tajni nego što smo ikada mogli vjerovati. Nakon što upoznaju stvarnost, sve snage u regiji moraju sarađivati ​​kako bi uklonile iranske tajne i njihovo krijumčarenje, sabotažu i umrežavanje. Prije nego što se upuste u bilo kakvu borbu protiv iranskog režima, moraju ga vidjeti u pravom svjetlu.

  • Abdulrahman Al-Rashed je veteran kolumnist. On je bivši generalni direktor kanala Al Arabiya i bivši glavni urednik Asharq Al-Awsat, gdje je i ovaj članak objavljen.

Izvor: saff.ba

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.