Prijepolje – Upriličena manifestacija “Bajram dođe mirišu avlije”

Islamska zajednica u Srbiji i Bošnjačka kulturna zajednica organizirali bajramsku svečanost “Bajram dođe mirišu avlije” u Prijepolju.

Svečanost je bila obogaćena kulturno-umjetničkim programom, ilahije i kaside izvodil je hor “Hazreti Hamza” iz Sarajeva kao i drugi interpretatori iz Sandžaka i Sarajeva.

Svečanost je otvorena čestitkom Bajrama, najvećeg blagdana muslimana. Manifestaciji prisustvovala delegacija SPP-a koju je predvodio muftija dr. Muamer Zukorlić kao, predstavnici opštinske uprave i druge brojne delegacije.

Organizator Samir Tandir u svom obraćanju je kazao:”Veoma mi je drago što se susrećemo povodom ovakvih okolnosti,. Radostan sam što živim u mjesto gdje svaki pojedinac uz svesrdnu podršku lokalne samouprave može obilježavati svoje praznike, blagdane, slave jer je to odraz demokratije. Sa ove bajramske akademije šaljemo poruke mira, ljubavi i radosti. Dvije ključne poruke večeras jesu da je radost mog prijatelja i komšije je i moja radost i samo poštujući druge mi poštujemo i sebe. Ponosni smo na saradnju koju smo uspostavili u Beogradu kao i ovdje na lokalu. Sa ove naše bajramske akademije šaljemo poruku podrške dijaloga kojeg sprovodi muftija Zukorlić i predsjednik države Srbije.

Skupu se obratio narodni poslanik, muftija dr. Muamer Zukorlić, te istakao:”Sve ove destrukcije koje su nam se dešavale sve ove godine nanijele su velike štete posebno u kolektivnim odnosima, ali sam uvjeren da ovdje u Prijepolju živi neoštećeno sjeme pravog kvaliteta i zajedništva. U to čvrsto vjerujem, ovdje sam svake godine, svakog Bajrama ali i mimo Bajrama. To moje uvjerenje svakog puta potvrdi atmosfera koju doživim ovdje kao i ova večerašnja. U ovom raspoloženju, ovakvim programom, ovom grupom, ovakvim horom, ovo je ugođaj koji predstavlja kulminaciju radosti na koju imate pravo svi vi prisutni. Kroz program smo imali priliku čuti brojne hadiske,misaone i poetske rečenice o Ramazanu i ibadetima, čemu tolika važnost, čemu toliki značaj da se čovjek odrekne svih užitaka punih mjesec dana? U čemu je smisao tako oštre discipline prema sopstvenom sebi, prema biološkim osobinama koje se u toplom danu graniči s iscrpljivanjem biološkog sebe? I čemu obilne nagrade od Stvoritelja, za one koji se uspješno podvrgnu takvoj disciplini? – pa baš zbog tog istog čovjeka. Nije vrijednost u tome šta čovjek može da uradi većod kojih izazova pred sobom čovjek može da se ustegne. Vjerujem da je ovdje i u političkom smislu otvorena nova stranica, kada je u pitanju vlast koju čine SNS i SPP. Prava vrijednost se nudi kvalitetom, kvalitetom same suštine i prirode te vrijednosti.”

Program je pored ilahija i kasida bio obogaćen i lijepim poukama, hadisima i ajetima.

Izvor: SANA

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.