Prikazan nikad objavljen intervju sa Mešom Selimovićem

Odjavljujući svoju emisiju “Nedjeljom u dva” na HRT-u, u kojoj je gostovao neurohirurg Josip Paladino, novinar i urednik Aleksandar Stanković najavio je ekskluzivni snimak razgovora sa jednim od najvećih jugoslovenskih pisaca Mešom Selimovićem, koji je godinama bio skriven u arhivu HRT-a.

“Više cenim pisanu reč uopšte, nego svoju”, reči su kojima počinje snimak intervjua s Mešom Selimovićem.

“Bojim se tog svog posla. To je suviše javni posao, kao jedna vrsta duhovnog striptiza. Čovek se obnažuje i uvek je nadomak tuđe zlovolje, pakosti, želje za neuspehom, tako da smo mi vrlo često krivi što radimo, što pišemo. Ja sam životno sazreo za ‘Derviša’ i oslobodio sam se straha jer čovek oseća strah pišući, zatvara se u sebe, ima hiljadu oklopa, nekakvih cenzura sopstvenih koje ne može da prevaziđe i onda je sve suviše stegnuto i racionalno, a dok je racionalno, prilično je slabo”, kaže Selimović.

“Tek kad čovek dopusti da ono što je u njemu skriveno, instinkti koje je potisnuo nekad u životu, kad to izađe, kad dopustimo taj proces izbijanja na videlo zabranjenih osećanja, potisnutih osećanja, onda može da dođe do izražaja pravi smisao i širina talenta jednog pisca”, rekao je u intervjuu Selimović, a u njemu još govori o svom odnosu s Ivom Andrićem i njihovim različitim pogledima na ulogu i angažovanost pisca u društvu.

Književnik, čiji romani danas mnogima predstavljaju inspiraciju i riznicu mudrosti, rođen je 26. aprila 1910. godine u Tuzli.

Mehmedalija Meša Selimović preminuo je 11. jula 1982, a sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Snimak intervjua možete da pogledate od 51:44 minuta.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.