Primjer uloga žene iz života Poslanika, s.a.w.s.

“Komšija Perzijanac je jednom prilikom pozvao Poslanika sallallahu alejhi ve sellem na objed. Poslanik je odgovorio: “Šta je s njom?”. Čovjek je odgovorio negativno, implicirajući da se poziv odnosio samo na njega.Muhammed alejhi selam je tad odbio ponudu. Komšija ga je ponovo pozvao nakon nekog vremena. Poslanik je ponovo pitao:” Šta je s njom?”. Perzijanac je odgovorio negativno, pa je Muhammed alejhi selam, ponovo odbio. Perzijanac ga je pozvao po treći put, a kad ga je Muhammed alejhi selam, upitao:”Šta je s njom?” odgovorio je potvrdno. Poslanik alejhi selam je prihvatio poziv i otišao kod komšije sa Aišom radijalahu anhu.” (Predaju prenosi Muslim)

Odlučno zastupajući određen stav, Poslanik je reformirao običaje Arapa i beduina na poluotoku ne napadajući njihove navike. Hatidža, Aiša kao i sve ostale njegove supruge i kćerke, bile su aktivne u javnom životu, nikad ne poistovjećujući stid i čednost s iščezavanjem iz društvene, političke, ekonomske pa čak i vojne sfere.
Poslanik im je dao mogućnost da se razvijaju, da se izraze i da budu kritične, da izbjegavaju lažni stid i govore o osjetljivim temama vezanim za njhovu ženstvenost, njihovo tijelo, njihove želje i očekivanja.

Na taj način, Poslanik alejhi selam podučavao je ashabe da razumiju ulogu koju žene, posebno njihove, trebaju imati kako u svakodnevnom tako i u javnom životu.`

Tarik Ramadan; Stopama Božijeg poslanika

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.