Pronađi nešto što će te u životu činiti sretnim i moli Allaha za lijepu budućnost!

Jedan od bitnih načina da se postigne sreća i otklone brige i tuge je ulaganje truda da se odstrane uzroci koji su izazvali brige, te da se pronađu motivi koji čine naše živote sretnim. Prethodne neprilike moraju se potisnuti u zaborav. Moramo vjerovati da se nisu mogle izbjeći i promijeniti. Kada preokupiramo svoje misli time, onda se, zapravo, opterećujemo praznim i apsurdnim razmišljanjima. Takva razmišljanja su glupost i ludost. Treba prisliti srce da se svim snagama bori protiv uznemirenosti koju izaziva neizvjesna budućnost i projektovanje raznih negativnosti iz straha da se susretne sa njima u budućnost. Kao npr. siromaštvo i sve drugo čega se čovjek plaši.

Svima je poznato da je budućnost i ono što će se desiti u budućnosti, od čovjeka skriveno, bilo ono dobro ili zlo, nada ili bol. Sve ovo je u rukama Uzvišenog i Mudrog Allaha i ništa od toga ne pripada robu. Na njemu je ostalo samo da se trudi za postizanjem dobra i otklanjanjem zla. Čovjek mora znati da će se, ako odbaci razmišljanje o stvarima koje će se desiti u budućnosti i osloni se na svoga Gospodara i bude siguran u to, smiriti njegovo srce, popraviti njegovo stanje i da će biti sačuvan mnogih briga i uznemirenosti.

Onome ko vodi računa o svojoj budućnosti jedna od najkorisnijih stvari je upućivanje dove koju je Vjerovjesnik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, praktikovao govorivši: “O Allahu, popravi mi vjeru moju koja štiti postupke moje, popravi mi i moj ovaj svijet jer ja na njemu živim, popravi mi i moj budući svijet jer ja k njemu idem. Podaj mi da moj život bude povećanje svakog dobra, a moja smrt mir i spas od svakog zla!“

Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, također je molio sljedećim riječima: “O Allahu, Tvojoj se milosti nadam, ne prepuštaj me samome sebi ni jedan trenutak i u svemu popravi stanje moje, nema boga osim Tebe!“

Onaj ko bude ustrajan u ovoj dovi u kojoj se traži bolja budućnost u vjeri i ovosvjetskim poslovima, iskrenog i skrušenog srca, Allah će mu dati ono što traži i moli, popravit će mu sve poslove i zamijeniti brige radošću i srećom .

Izvor:  Korisna uputstva za sretan život

Autor:  Imam Abdur-Rahman b.  Nasir es-Sa’di

Za Akos.ba priredila:  Medina Kanlić

akos.ba

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Detektovan Adbloker (dodatak koji blokira reklame)

Molimo vas podržite nas tako što ćete ugasiti Adbloker