Pronađi nešto što će te u životu činiti sretnim i moli Allaha za lijepu budućnost!

Jedan od bitnih načina da se postigne sreća i otklone brige i tuge je ulaganje truda da se odstrane uzroci koji su izazvali brige, te da se pronađu motivi koji čine naše živote sretnim. Prethodne neprilike moraju se potisnuti u zaborav. Moramo vjerovati da se nisu mogle izbjeći i promijeniti. Kada preokupiramo svoje misli time, onda se, zapravo, opterećujemo praznim i apsurdnim razmišljanjima. Takva razmišljanja su glupost i ludost. Treba prisliti srce da se svim snagama bori protiv uznemirenosti koju izaziva neizvjesna budućnost i projektovanje raznih negativnosti iz straha da se susretne sa njima u budućnost. Kao npr. siromaštvo i sve drugo čega se čovjek plaši.

Svima je poznato da je budućnost i ono što će se desiti u budućnosti, od čovjeka skriveno, bilo ono dobro ili zlo, nada ili bol. Sve ovo je u rukama Uzvišenog i Mudrog Allaha i ništa od toga ne pripada robu. Na njemu je ostalo samo da se trudi za postizanjem dobra i otklanjanjem zla. Čovjek mora znati da će se, ako odbaci razmišljanje o stvarima koje će se desiti u budućnosti i osloni se na svoga Gospodara i bude siguran u to, smiriti njegovo srce, popraviti njegovo stanje i da će biti sačuvan mnogih briga i uznemirenosti.

Onome ko vodi računa o svojoj budućnosti jedna od najkorisnijih stvari je upućivanje dove koju je Vjerovjesnik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, praktikovao govorivši: “O Allahu, popravi mi vjeru moju koja štiti postupke moje, popravi mi i moj ovaj svijet jer ja na njemu živim, popravi mi i moj budući svijet jer ja k njemu idem. Podaj mi da moj život bude povećanje svakog dobra, a moja smrt mir i spas od svakog zla!“

Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, također je molio sljedećim riječima: “O Allahu, Tvojoj se milosti nadam, ne prepuštaj me samome sebi ni jedan trenutak i u svemu popravi stanje moje, nema boga osim Tebe!“

Onaj ko bude ustrajan u ovoj dovi u kojoj se traži bolja budućnost u vjeri i ovosvjetskim poslovima, iskrenog i skrušenog srca, Allah će mu dati ono što traži i moli, popravit će mu sve poslove i zamijeniti brige radošću i srećom .

Izvor:  Korisna uputstva za sretan život

Autor:  Imam Abdur-Rahman b.  Nasir es-Sa’di

Za Akos.ba priredila:  Medina Kanlić

akos.ba

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.