Propis čestitanja božića i nove godine nemuslimanima

PITANJE:  Kakav je propis čestitanja božića i nove godine nemuslimanima?

ODGOVOR:  “Čestitanje nemuslimanima u dunjalučkim (ovosvjetskim) stvarima je DOZVOLJENA stvar, a u vjerskim ZABRANJENA – HARAM! Da pojasnim. Imaš komšiju, prijatelja, ili kolegu na poslu nevjernika koji se oženio, nema smetnje da mu čestitaš. Dobio dijete, nema smetnje da mu čestitaš. Sagradio sebi kuću, nema smetnje da mu čestitaš. Ali, nemoj mu čestitati u vjerskim stvarima, jer vjera im je iskrivljena. Čestitanje u vjerskim stvarima nije dozvoljeno. Pa, ako njihovi praznici budu vjerski, nije ti dozvoljeno da im čestitaš ove praznike, poput božića ili nove godine, makar oni i govorili da to nije vjerski, jeste vjerski.

Tvoje čestitanje njemu je tvoja potvrda je to uistinu praznik i da je to istina – haqq. To nije dozvoljeno. Čestitati im u dunjalučkim stvarima, da, ali nemoj im čestitati na njihovom kufru – nevjerstvu. Čestitanje na nevjerstvu kao da se ti s tim slažeš. Dakle, nemoj im čestitati na njihovom nevjerstvu a čestitaj im na dunjalučkim stvarima jer to nema smetnje inšallahu teala.”

Šejh dr. Osman el-Hamis, hafizahullah

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.