Propis uzvraćanja selama, aminovanja i donošenja salavata na Vjerovjesnika tokom hutbe

Pitanje: Kakav je propis uzvraćanja selama, izgovaranja „Amin“, i donošenja salavata na Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, dok još traje džumanska hutba?

Odgovor: Nazivanje selama tokom hutbe jeste haram, tj. nije dozvoljeno čovjeku da kada uđe u džamiju, a hutba još uvijek traje, naziva selam. Također, nije dozvoljeno uzvraćanje selama, zato što se i taj selam smatra govorom, i zato što je to obraćanje određene osobe koja ne zaslužuje da joj se uzvrati, a pravilo glasi: svako ko nazove selam u momentu kada nema pravo da naziva, takav ne zaslužuje da mu se uzvrati na isti, jer se u sahih hadisu spominje da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Ako kažeš svome drugu pokraj sebe: ‘Šuti!’, dok imam petkom drži hutbu, pogriješio si“¹, iako ti (drugome) negiraš munker (zabranjenu stvar), ali i pored toga ti si pogriješio, i samim tim izgubio si nagradu džume.

Što se tiče donošenja salavata na Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, onda kada se on spomene tokom hutbe, nema smetnje u tome, ali pod šartom (uvjetom) da to ne bude naglas, kako ne bi drugog ometao, ili mu pak onemogućio šutnju.

Isto tako, kada je i izgovaranje „Amin“ dok imam dovi prilikom hutbe u pitanju, nema smetnje u tome, ali da ne bude naglas, zato što je aminovanje dova.

Izvor: Silsiletu lika’atil-babil-meftuh (56 susret)
Autor: šejh Muhammed ibn Salih el Usejmin
Izvor: Menhedž

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.