Prvi put u istoriji: NASA snimila kako nešto izlazi iz crne rupe

Izvor: Radio Sarajevo

Sve do sada, jedina stvar za koju su naučnici mislili da znaju sa sigurnošću jeste da je njeno gravitacijsko “povlačenje” tako jako da čak ni svjetlo ne može pobjeći. No, pazite sad – NASA je prvi put u historiji snimila nešto kako izlazi iz crne rupe!

Novi podaci iz NASA-ine misije Swift i Nuklearnog Spektroskopskog Teleskopa (NuSTAR) uočili su gigantsku erupciju svjetlosti koja izlazi iz centra supermasivne crne rupe u sazvežđu Pegaza, koji je udaljen od nas 324 miliona svjetlosnih godina.

Novi nalazi sugerišu to da kada se korone, koje su izvori čestica sa ogromnim energetskim nabojima, stvaraju oko crne rupe, mogu se odjednom “ispucati” iz rupe, što rezultira snopom svjetlosti rendgenskih zraka.

“Ovo će nam pomoći da shvatimo kako supermasivne crne rupe ‘napajaju’ neke od najsvjetlijih objekata u svemiru”, kazao je Dan Wilkins, sa Saint Mary’s Univerziteta u Halifaxu.

Crne rupe, naime, ne emituju svjetlost, ali ih naučnici često vide kako su okružene prstenom svjetlosti, što se događa jer rupe privlače čestice oko sebe i nadograđuju ih. Takođe, korone su već dugo poznate, ali informacije o njima nisu. Ovo novo otkriće pomoći će da saznamo više i o crnim rupama, ali i koronama.

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.