Prvi rastezljivi AMOLED zaslon na svijetu dolazi iz Samsunga

Display Week je događaj kojega će se svi rado sjećati i to iz više razloga. Jedan od tih razloga jest taj što će na tom događanju mnogi proizvođači zaslona pokazati svoje nove izume u pogledu tehnologije zaslona, kao i ono što bi nas kao korisnike uskoro trebalo čekati sa izlaskom novih uređaja i implementacijom tih istih izuma na njih.

Ono što je mnogim korisnicima poznato jest činjenica da Samsung proizvodi jedne od najkvalitetnijih (ako ne i najkvalitetnije) zaslona na svijetu u pogledu zaslona ‘pametnih’ uređaja, kao što su pametni telefoni i tableti.

S ovime se neki ne moraju složiti, no podaci pokazuju da je to baš tako (na primjerima to isto tako možemo vrlo lako vidjeti i to usporedbom drugih zaslona sa zaslonom recimo jednog Samsung Galaxy S7 uređaja).

Baš iz tog razloga što je Samsung već dugo godina renomirani proizvođač jednih od najkvalitetnijih zaslona za pametne uređaje, upravo je Samsungova delegacija na Display Weeku plijenila najviše pažnje. Svi su htjeli vidjeti što je to novo što se u Samsungovoj kuhinji ‘kuha’ i što je to što nam novo Samsung sprema za predstojeće vrijeme i svoje nadolazeće uređaje.

Jedna od stvari koje će zasigurno velik broj korisnika ostaviti bez daha i oduševljene je definitvno novi i rastezljiv AMOLED zaslon koji bi se u doglednom vremenu trebao nalaziti na sve većem broju novih Samsungovih uređaja. Ako ćemo suditi prema vijestima i najavama koje dolaze od strane korejskog proizvođača, novi OLED zaslon će biti nešto revolucionarno jer će se navodno raditi o ”najnaprednijoj tehnologiji fleksibilnih zaslona dosad” kako nam kažu iz Samsunga.

 

Samsung-Display-stretchable-AMOLED

 

Zaslon od čak 9.1 inča koji će se moći savijati u obje strane

Specifičnosti zaslona koji je prikazan na Display Weeku su te što će zaslon biti od 9.1 inča i da će se spomenuti zaslon moći savinuti do 12 milimetara (što je otprilike 0.47 inča) i to u oba smjera. To ne bi bilo toliko revolucionarno i spektakularno da taj zaslon ne zadrži jednako visoku rezlučljivost slike i detalja.

Prema onome što možemo vidjeti iz najava i iz prikazanog, novi rastezljivi 9.1-inčni zaslon bi trebao zadržati jednaku kvalitetu slike, bez obzira na njegovo eventualno savijanje, što je zaista odlično (pod uvjetom da zaista tako i bude).

Iako ova vijest nekima neće biti tako sjajna nit će im biti neki ”big deal”, stvar je u tome da je tehnologija u kojoj se radi o rastezljivim zaslonima pametnih uređaja još uvijek u svojim ranim fazama.

To opet znači da ako sada, dok je tehnologija u ranoj fazi, tvrtke dolaze do ovakvih rješenja i ideja, ne sumnjamo da će u skoroj budućnosti (i to što skorijoj jer se tehnologija iz godine u godinu razvija sve brže, tako za nešto za što je trebalo pet i više godina sada treba godina-dvije) tehnologija rastezljivih zaslona biti usavršena i primijenjena na način da će to korisnici itekako znati cijeniti.

samsung RASTEZLJIVI AMOLED ZASLON
Zaslon je rastezljiv u oba smjera, kao trampolin

 

 

Još uvijek prerano za reći hoće li i kada će ovakva tehnologija ugledati ”svjetlo dana” na pametnim telefonima

Iako ideja o ‘super-rastezljivom’ zaslonu zvuči više nego odlično, stvar je u tome da je, baš iz prijespomenutih razloga, još uvijek teško za reći hoće li i kada će ova tehnologija ugledati svjetlo dana na pametnim telefonima.

Bilo bi zaista odlično kada bismo za, recimo godinu dana mogli ovako rastezljive zaslona mogli vidjeti na recimo novom Samsung Galaxy S9 (ili kako će se već zvati), LG G7, HTC 12 i sličnim flagshipovima jer običaj proizvođača jest taj da se najnovija tehnološka postignuća prvo stavljaju na flaghsipove i uređaje koji su u cjenovnom rangu na višoj poziciji.

Kako će to izgledati za koju godinu ili možda za manje vremena još uvijek ne znamo pouzdano reći, no nadamo se da nas u budućnosti, i to u skoroj, u pogledu tehnologije zaslona pametnih uređaja očekuju fenomenalne stvari.

 

Prednosti nove i napredne OLED savitljive tehnologije zaslona

Prema onome što smo mogli čuti iz Samsung Displaya, odnosno prema onome što je izjavio predstavnik Samsung Displaya, nova tehnologija savitljivih zaslona pametnih uređaja će donijeti vrlo velik broj pogodnosti i prednosti u odnosu na ostale zaslone.

Neke od novina i prednosti dosadašnje tehnologije savitljivih zaslona se odnose baš na razinu savitljivosti. Iako je dosadašnja savitljiva tehnologija OLED zaslona (ili ono što možemo vidjeti po toj tehnologiji) takva da se današnji savitljivi zasloni mogu savinuti samo u jednu stranu, dolaskom nove tehnologije ovo će se promijeniti.

Dolaskom novih, savitljivih zaslona (koji će biti još ‘savitljiviji’ od ovih dosadašnjih), korisnik će ih moći savinuti u obje strane jer se savitljiva OLED tehnologija može promijeniti – bez obzira na to hoćemo li ju savinuti, zakriviti ili ”zarolati” – nova OLED tehnologija će dati te mogućnosti i to u- obje strane.

Još jedna dobra stvar kod nove, savitljive tehnologije zaslona jest ta što Samsung razmišlja o tome da se nova tehnologija implementira i u automobilskoj industriji, umjetnoj inteligenciji (AI) i još mnogim drugim stvarima.

 

RASTEZLJIVI AMOLED ZASLON

 

 

Kada dođe, novu, ”high-end” savitljivu tehnologiju ćemo prvo vidjeti samo na ”high-end” uređajima

Savitljivi zasloni na pametnim telefonima? Da, to zvuči fantastično, no trebamo biti iskreni i reći da ova tehnologija još uvijek nije spremna za masovnu proizvodnju. No, prema vijestima iz The Korea Herald, postoje dva zaslona koje bismo uskoro mogli vidjeti na novim uređajima.

Jedan od tih zaslona je 3D OLED zaslon koji bi trebao biti ”bez stakla”. Radi se o zaslonu od 5.09 inča koji će se moći koristiti za ‘intenzivnija’ multimedijska iskustva, kao što je VR i to iz razloga što će ovaj zaslon prikazivati stvarne objekte na zaslonu koji će biti viđeni drugačije, ovisno o tomu gdje se ‘gledatelj’ predmeta nalazi.

Još jedna vrlo zanimljiva stvar koja se odnosi na Samsung je najava novog Ultra-HD LCD zaslona koji će moći prikazivati sliku u rezoluciji od 3840 x 2160 sa gustoćom točkica od 2250 ppi. Za usporedbu, Galaxy S8 ima ”skromnih” 570 točkica po inču.

Primarne i najvažnije stvari za koje će se ovakvi zasloni koristiti će biti AR/VR, no nova otkrića u pogledu izdržljivosti baterija znače da bismo ovakve uređaje uskoro mogli vidjeti i na pametnim telefonima. Ako tehnologija baterija bude napredovala dovoljno, tko zna – možda uskoro ovakve zaslone ugledamo na nekima od novih flagshipova.

Piše: I.H.

pcchip.hr

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.