Prvi uređaji prilagođeni 5G mreži na tržište stižu krajem godine

Tržište mobilnih telefona, koje je zabilježilo sporiji rast u 2018. godini, u narednom periodu dobiće značajan podsticaj zahvaljujući petoj generaciji celularnih mreža: prvi ruteri i modemi prilagođeni novim standardima očekuju se na svjetskom tržištu u prvoj polovini, a prvi telefoni već krajem 2019. godine.

Iz Telenora, jednog od tri crnogorska operatora, objašnjavaju da je za komercijalnu primjenu 5G potrebno da budu ispunjena četiri uslova: odgovarajući regulatorni okvir, frekvencijski opseg koji omogućava upotrebu te tehnologije, adekvatna analiza potreba korisnika, postojanje i široka primjena uređaja koji podržavaju 5G…, piše Pobjeda.

Standardi nove generacije zahtijevaju brzinu prenosa podataka od jednog gigabita po sekundi i kašnjenje manje od jedne milisekunde. Da bi postigli ove ciljeve i podigli stepen usluga na viši nivo, operatori mobilne telefonije i interneta moraju napraviti opsežne promjene na samoj mreži.

“U poređenju sa 4G ili 4G+ tehnologijom, 5G mreža donosi veću brzinu internet protoka i veću količinu podataka koji se prenose za kraće vrijeme, uz manje kašnjenja. Kad bude u komercijalnoj primjeni, 5G tehnologija uticaće na brojne oblasti, kao što su saobraćaj ili zdravstvene usluge, dok će upravljanje automobilima, gledanje televizije, pa čak i hirurški zahvati izgledati potpuno drugačije”, naveli su iz Telenora.

Iz Telekoma saopštavaju da komercijalno uvođenje 5G tehnologije u velikoj mjeri ne zavisi samo od tehničke pripremljenosti operatora.

“Zavisi od niza drugih činilaca, prevashodno dostupnosti frekvencija i zahtjeva biznis okruženja. Mora se imati na umu da će 5G tehnologija biti usmjerena više na biznis segment, a ne toliko na stanovništvo”, ističu iz Telekoma.

Prema njihovim riječima, peta generacija mobilne mreže biće orijentisana prije svega ka podršci industrijskog razvoja, pametnim gradovima, IoT (Internet of Things) mrežama, autonomnim automobilima i slično, a tek onda krajnjim korisnicima, tj. stanovništvu.

To znai da je sa 4G mrežom koja postoji i u Crnoj Gori moguće je uvesti koncept “pametne kuće”. Opremivši kuću ili stan odgovarajućim senzorima sa pristupom internetu, možete povezati i kontrolisati uređaje u domu preko mobilnog telefona, nezavisno od toga da li se nalazite u istoj prostoriji gdje i uređaj, ili u vašoj kući uopšte. Na primjer: dok se sa putovanja vraćate, putem svoga telefona možete provjeriti temperaturu u svome domu ili količinu tople vode u bojleru. Ukoliko vam temperatura ili količina tople vode ne odgovaraju, i tu vam može pomoći mobilni telefon možete uključiti klimu ili bojler. Ista tehnologija omogućava da se iz kreveta, bez ustajanja, javite na interfon u vašem ulazu ili da pristupite sigurnosnoj kameri ispred vaše kuće.

Djeluje kao da je više od toga nemoguće. Ali jeste moguće. Uvođenjem 5G količina podataka, brzina prenosa i, što je veoma važno, manje kašnjenje omogućiće autonomno upravljanje automobilima i hirurške zahvate na daljinu. Ukoliko se umorni vraćate kući nakona napornog radnog dana ili vam se prispava prilikom duge međugradske vožnje, moći ćete svom automobilu da prepustute volan da vas odvede do željenog odredišta. Ili, ako morate na operaciju kod doktora u drugom gradu ili državi neće biti potrebe da bilo ko od vas dvoje napušta mjesto boravka. Uz pomoć robota i virtuelne realnosti doktor može obaviti operaciju kao da se nalazi u hirurškoj sali, pored vas. Koliko je to bliska budućnost? Valja se vratiti samo deceniju unazad i sagledati da je dio naše svakodnevice nešto što smo, koliko juče, smatrali naučnom fantastikom.

Iz Telekoma podsjećaju da je ove godine ta kompanija predstavila koncept pametnih gradova i nova pametna rješenja bazirana na IoT (Internet of Things / Internet stvari) tehnologijama koje su primijenjene u Crnoj Gori. Rješenja uključuju pametni parking i pametno navodnjavanje u Podgorici, monitoring kvaliteta vazduha i nivoa buke u Herceg Novom, a u najavi su i brojna druga rješenja.

U Crnoj Gori nema razvijene visokotehnološke industrije čije funkcionisanje zahtijeva visok stepen automatizacije, što postojeću 4G mrežu čini dovoljnom za potrebe crnogorskih korisnika.

“Telenor konstantno radi na unapređenju svoje mreže i uvođenju novih tehnologija. Podsjećamo, to je prvi operator koji je uveo 4G mrežu u Crnu Goru, još 2012. godine, prije svih zemalja u regionu. Trenutno 4G mrežom pokriva 98 odsto stanovništva. Prošle godine, Telenor je modernizovao svoju cjelokupnu mrežu, a oprema na baznim stanicama zamijenjena je tehnologijom najnovije generacije, u svakoj crnogorskoj opštini. Istovremeno, Telenor je radio na uvođenju 4G+ signala, tako da je većina crnogorskih gradova pokrivena naprednom 4G+ mrežom”, kažu iz te kompanije.

Iz Telekoma navode da “optika i 4G i dalje pružaju više nego dovoljno kapaciteta i kvaliteta za razvoj različitih biznis rješenja kao i zadovoljenje korisničkih potreba”. One će, kažu, biti nosilac razvoja i u narednim godinama.

“Crnogorski Telekom već sada razmatra uvođenje VoLTE (voice over 4G) i VoWiFi tehnologija te se pripremamo za komercijalnio uvođenje naprednih, takozvanih 4G advance tehnologija koje će ponuditi brzine od 1Gbps u komercijalnoj mreži u skladu sa rastom korisničkih potreba”, ističu iz te komapnije.

Telekom i kompanija Erikson Nikola Tesla potpisali su ugovor o nastavku saradnje koji će omogućiti unapređenje i nadogradnju mobilne mreže i stvaranje uslova za uvođenje i dalji razvoj novih tehnologija kao što su NB IoT (Narrow Band Internet of Things Internet stvari) i 5G.

Iz M:tela su Pobjedi saopštili da ta kompanija već radi na rekonstrukciji mreže, pripremi za uvođenje 5G tehnologije.

Prema posljednjim podacima, u Crnoj Gori ima više od milion korisnika mobilne telefonije, što znači da svaki građanin ima po dva broja.

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.