Ramazan nas učvrstio u činjenju dobra

BAJRAMSKA PORUKA MUFTIJE DUDIĆA

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog

Cijenjeni vjernici i vjernice, braćo i sestre.

Znamo da nema napretka bez nade u bolju budućnost, a nema budućnosti bez trena sadašnjosti; a naša sadašnjost je radost u srcima i nada zbog učinjenih ibadeta – posta, namaza, zikra, dova, zekata, sadakatu-l-fitra, te posebno ibadeta u zadnjoj trećini mjeseca Allahove milosti.

Naša srca – srca postača danas su radosna, ali i tužna. Tužna jer ispraćaju najdražeg nam gosta, a radosna jer u prsima postoji nada za oprostom.

U Ramazanu smo imali Noć kadersku koja je bolja od hiljadu mjeseci, te dobili priliku za povećanjem dobrih djela koja će na vagi biti teža i možda prekretnica mnogima od nas.

Mjesec Ramazan je bio tu da stimuliše, ojača srca i iman, te učvrsti ih u nastavljanju činjenja dobra.

Sa zalaskom Sunca završava je najodabraniji mjesec – mjesec Ramazan.

Dolaze nam dani Bajrama kada ćemo u krugu porodice, rodbine i prijatelja uživati ponosni što smo izvojevali još jednu pobjedu nad prokletim šejtanom; što smo pokorili svoje strasti sa čvrstom željom da budemo bolji ljudi.

Ne zaboravimo u bajramskim danima naše najmilije, obiđimo njihove mezare i sjetimo ih se dovama.

Onima pod strahotama rata želim mir i slobodu; neupućenima Allahovu uputu; bolesnima ozdravljenje; nezaposlenima zaposlenje.

Gospodara molim da svijetom zavlada mir, da nestane mržnje i zavisti, da Svojom milošću obaspe sve ljude na dunjaluku.

Sa željom i dovom da dočekamo još mnogo Ramazana i Bajrama u zdravlju, berićetu i raziluku, svim pripadnicima islama u Sandžaku, Srbiji, a posebno Bošnjacima u dijaspori BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN.

 

 

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji

 

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.