Rat u Siriji nije ni blizu kraja

The Times - Piše: Abdullah Nasup

Kako javljaju mediji sirijskog režima, danas (22.3.2018.) počelo je preseljavanje boraca pokreta Ahraruš-Šam i civila iz grada Haresta u Istočnoj Guti, a na osnovu sporazuma između predstavnika Ahrara i Asadovog režima. Stanovnici Hareste bit će prebačeni na područje Idliba pod kontrolom sirijskih opozicionih grupa.

Ovaj sporazum, prema pisanju britanskog The Timesa, predstavlja krupan korak ka konačnoj pobjedi Bešara Asada u Guti, ali to istovremeno predstavlja dodatni dokaz da se Sirija kreće u pravcu trajne podjele zemlje. The Times predviđa da Siriji uskoro predstoji dubok sukob tri strana utjeca. Linija razgraničenja između Asadovih i snaga sirijske opozicije u području grada Bab na sjeveru Sirije, je relativno mirno, dok se istovremeno na širem području odvijaju žestoki sukobi između sirijske opozicije s turskom podrškom i kurdskih separatista YPG-a koji imaju podršku Sjedinjenih Američkih Država.

I dok Turska polahko pravi sigurnosni pojas na svojoj granici sa Sirijom, dotle je područje Idliba koje kontrolira opozicija izloženo žestokim udarima ruske avijacije i Asadovih snaga. Zbog svega toga rastu strahovi da će se protjerivanje i egzodus civila proširiti i na ovo područje.

Nakon što osvoji Gutu i protjera njene stanovnike, što je gotovo ivjestan epilog posljednjeg rušilačkog divljanja  ruskih i Asedovih snaga, Asad će se naći pred izoborom da prihvati da neki djelovi Sirije trajno ostanu izvan njegove kontrole ili da pokuša osvojiti i ta područja, imajući u vidu da je Turska stacionirala svoju vojsku na nekim područjima Idliba, piše britanski list.

Pored turskih snaga na području Baba i Idliba, Asad mora računati i sa kurdskim YPG-om i savezom pod nazivom Sirijske demokratske snage na sjeveru Sirije koji uživa podršku Sjedinjenih Američkih Država.

Predaja Hareste i raseljavanje njenih stanovnika možda će utjecati na nekoliko hiljada opozicionih boraca, ali to može biti ključna tačka obrata u sirijskom sukobu. Rat se nije ni približio kraju, zaključuje britanski list.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.