Rat u Siriji nije ni blizu kraja

The Times - Piše: Abdullah Nasup

Kako javljaju mediji sirijskog režima, danas (22.3.2018.) počelo je preseljavanje boraca pokreta Ahraruš-Šam i civila iz grada Haresta u Istočnoj Guti, a na osnovu sporazuma između predstavnika Ahrara i Asadovog režima. Stanovnici Hareste bit će prebačeni na područje Idliba pod kontrolom sirijskih opozicionih grupa.

Ovaj sporazum, prema pisanju britanskog The Timesa, predstavlja krupan korak ka konačnoj pobjedi Bešara Asada u Guti, ali to istovremeno predstavlja dodatni dokaz da se Sirija kreće u pravcu trajne podjele zemlje. The Times predviđa da Siriji uskoro predstoji dubok sukob tri strana utjeca. Linija razgraničenja između Asadovih i snaga sirijske opozicije u području grada Bab na sjeveru Sirije, je relativno mirno, dok se istovremeno na širem području odvijaju žestoki sukobi između sirijske opozicije s turskom podrškom i kurdskih separatista YPG-a koji imaju podršku Sjedinjenih Američkih Država.

I dok Turska polahko pravi sigurnosni pojas na svojoj granici sa Sirijom, dotle je područje Idliba koje kontrolira opozicija izloženo žestokim udarima ruske avijacije i Asadovih snaga. Zbog svega toga rastu strahovi da će se protjerivanje i egzodus civila proširiti i na ovo područje.

Nakon što osvoji Gutu i protjera njene stanovnike, što je gotovo ivjestan epilog posljednjeg rušilačkog divljanja  ruskih i Asedovih snaga, Asad će se naći pred izoborom da prihvati da neki djelovi Sirije trajno ostanu izvan njegove kontrole ili da pokuša osvojiti i ta područja, imajući u vidu da je Turska stacionirala svoju vojsku na nekim područjima Idliba, piše britanski list.

Pored turskih snaga na području Baba i Idliba, Asad mora računati i sa kurdskim YPG-om i savezom pod nazivom Sirijske demokratske snage na sjeveru Sirije koji uživa podršku Sjedinjenih Američkih Država.

Predaja Hareste i raseljavanje njenih stanovnika možda će utjecati na nekoliko hiljada opozicionih boraca, ali to može biti ključna tačka obrata u sirijskom sukobu. Rat se nije ni približio kraju, zaključuje britanski list.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Detektovan Adbloker (dodatak koji blokira reklame)

Molimo vas podržite nas tako što ćete ugasiti Adbloker