Razmisli o ovome, Allahov robe

Srce je jedan od najvažnijih organa u našem tijelu. Ponaša se kao pumpa koja pumpa krv i opskrbljuje svaki dio tijela kisikom i hranjivim tvarima. Sastoji se iz dva odvojena, ali međusobno slična dijela, koji zajedno djeluju kao pumpa za krv. U desnu stranu srca dolazi krv iz čitavog organizma. To je krv siromašna kisikom, jer ga je organizam iz nje već uzeo i potrošio. U lijevu stranu srca dolazi krv iz pluća, a ta krv je, kroz proces disanja, obogaćena kisikom.

Hajde sada razmisli da li je srce samo do sebe znalo da treba pumpati krv i da li je samo od sebe ovako precizno odredilo gdje da šalje krv obogaćenu kisikom? Da li su pluća sama od sebe odlučila da šalju kisik u lijevu stranu srca, a prije toga, odakle kisik svuda oko nas, da li je on sam od sebe nastao jer je znao da će trebati ljudima i životinjama da ga udišu i da im je bez njega život nemoguć?

Srce normalne osobe ima otprilike 72 otkucaja u minuti, i kad čovjek miruje, pumpa 5 do 6 litara krvi u minutu. U vreme velikog fizičkog napora srce je u stanju da ispumpa i do 20 litara krvi u minutu. Ispruži svoju šaku, zatim je otvori i zatvori, i tako 72 puta, hajde pokušaj…jedan, dva, tri….Tako tvoje srce radi svake minute, a prema mišljenju stručnjaka, prosečan broj otkucaja srca u životu je oko 2,5 milijarde, što je oko 100.000 puta dnevno i preko 7.000 litara krvi koja prođe kroz srce.

Da li si ti svom srcu, ili srcu tvog djeteta odredio da ovako otkucava, i da li si odredio da ono to radi bez tvog znanja i tvoje volje, pa kad čovjek zaspe i nije više svjestan ničeg, srce i dalje otkucava i šalje/pumpa krv u čitav tvoj organizam?

Slavljen neka je Uzvišeni Allah, koji sve mudro i savršeno stvara, i koji je iz ničeg stvorio tvoje srce i tvoje druge organe pa ih zatim uvezao u tvom organizmu, a zatim ljudski rod opskrbio sa svim onim što mu je potrebno za život na dunjaluku, od vazduha, pa do vode i raznih vrsta hrane. “…pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?! “

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.