RED – Razvojno edukativno društvo

Piše: dr Mersada Nuruddina Agović

Razvojno edukativno društvo (RED) osnovano je s ciljem edukativnog razvoja mladih i, kako naziv asocira, uspostavljanja reda, sklada, harmonije u društvu. Ovo udruženje organizira edukativne, kreativne i druge razvojne radionice za mlade, gdje oni uče razne vještine i sposobnosti u realizaciji pozitivnih projekata. ‘RED’ podržava kvalitetan pedagoški rad, inovativne ideje mladih, uspješno poslovno pregovaranje, razvijanje liderskih osobina kod mladih, rješavanje konflikata i svako istinsko zalaganje za kvalitetan i sretan život svih članova zajednice i društva.

Jedan od trenutno aktuelnih projekata Razvojno edukativnog društva – RED, osim učešća u projektu ‘Multimedijalni centar’, jeste ‘Sandžački DNK projekat’ u kojem se DNK analizom provjerava porijeko sandžačkih i svih drugih Bošnjaka koji su za to zainteresirani. Ukoliko zainteresirana osoba želi utvrditi svoje genetsko porijeklo i saznati za rodbinu do, kako se navodi, 20.koljena, potrebno je da u ured RED-a dostavi bukalni bris, tj. štapiće koji sadrže njegove ćelije sa unutrašnjeg dijela obraza. Porijeklo utvrđuju muškarci po očevoj liniji na osnovu Y hromozoma, a zainteresirane ženske osobe trebaju dostaviti bris svog brata, oca, amidže, amidžića ili nekog drugog muškog srodnika po očevoj liniji. Rezultati ovog projekta su veoma zapaženi i zainteresirani se o njima dalje mogu informirati na sajtu ovog udruženja.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.