Rijad najavio prekid trgovine s Kanadom

Kanadsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je Saudijsku Arabiju da pusti uhapšene aktiviste za ljudska prava.

Saudijska Arabija je najavila da će suspendirati nove trgovinske odnose i ulaganja s Kanadom nakon što je kanadsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo Rijad da pusti uhapšene aktiviste za ljudska prava, navodi se u saopćenju Saudijske novinske agencije.

Kanadskom ambasadoru su data 24 sata da napusti zemlju, stoji u saopćenju saudijskog Ministarstva vanjskih poslova u kojem se napominje i kako će “zamrznuti sve nove trgovinske i investicijske transakcije s Kanadom”.

Saudijsko ministarstvo je, kako se navodi, obavješteno da su kanadsko Ministarstvo vanjskih poslova i kanadska ambasada pozvali saudijske vlasti da “odmah puste” aktiviste za ljudska prava.

Hapšenje aktivistica

U posljednjih nekoliko dana, Saudijska Arabija je uhapsila dvije istaknute aktivistice koje su se borile za prava žena, što su posljednja hapšenja u nizu mjera koje vlada provodi protiv aktivista, vjerskih predstavnika i novinara, saopćila je prošle sedmice međunarodna organizacija za ljudska prava.

Human Rights Watch (HRW) je naveo da su vlasti uhapsile Samaru Badawi i Nassimu al-Sadah, koje su vodile kampanju za pravo žena da voze i za ukidanje sistema muškog skrbništva.

Više od deset aktivista za ženska prava su bili meta od maja. Većina ih se zalagala za pravo na vožnju i da se ukine sistem muškog skrbništva koji vlada u kraljevini, koji nalaže da žene moraju dobiti suglasnost muškog člana porodice za velike odluke.

Izvor: Agencije

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.