ROF. DR. ENESU PELIDIJI DODIJELJENA POVELJA ZA ŽIVOTNO DJELO

Organizacioni odbor kulturno-vjerske manifestacije Dani Hasana Kaimije na svojoj sjednici održanj 01. juna 2017. godine donio je odluku da se Povelja „Hasan Kaimija“ za životno djelo u 2017. godini dodijeli prof. dr. Enesu Pelidiji.

Povelja „Hasan Kaimija“ za životno djelo, koja se dodjeljuje u okviru kulturno-vjerske manifestacije „Dani Hasana Kaimije 2017“, bit će dodijeljena dr. Enesu Pelidiji. Ovu informaciju novinarima je u ponedjeljak 5. juna 2017. na press konferenciji održanoj u Tuzli, saopćio Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski. On je naglasio da će nagrada biti dodijeljena u petak 9. juna 2017. godine u Zvorniku, na svečanosti otvaranja manifestacije.
-Kulturno-vjerska manifestacija „Dani Hasana Kaimije“ je jedna od najznačajnijih koje se organizuju u povratničkim mjestima. Posebno nas raduje da se pojavio veliki interes za manifestaciju i izvan Zvornika. Zvornik je grad bogate povijesti kojem mnogo dugujemo, a ovom manifestacijom mi želimo afirmirati univerzalne vrijednosti, – kazao je muftija Fazlović.
U petak 9. juna 2017. bit će dodijeljene još dvije nagrade: za najbolje djelo iz oblasti nauke, objavljeno 2015. i 2016. godine, te specijalna nagrada „Hasan Kaimija“ u povodu 15 godina održavanja ove manifestacije. Dr. Sead-ef Seljubac saopćio je da će nagrada za najbolje djelo pripasti dr. Halidu Buliću za djelo „Teme iz lingvističke bosnistike“, objavljeno u izdanju Instituta za bosanski jezik i književnost Tuzla, a Mustafa-ef. Muharemović, predsjednik Medžlisa IZ Zvornik, saopćio je da će specijalna nagrada „Hasan Kaimija“ pripasti dr. Ibrahimu Pašiću.
Podsjetimo, kulturno-vjerska manifestacija „Dani Hasana Kaimije“ održava se u Zvorniku od 25. maja do 18. juna 2017. godine po 15. put. Dio sadržaja će biti realiziran u Sapni, Bratuncu i Tuzli, javlja BMG Bosanska medijska grupa.


JEDAN OD NAJUGLEDNIJIH I NAJČESTITIJIH BOŠNJAČKIH INTELEKTUALACA ZASLUŽENO JE ZA SVOJ NAUČNI I ISTRAŽIVAČKI RAD DOBIO POVELJU “HASAN KAIMIJA” ZA ŽIVOTNO DJELO: PROF. DR. ENES PELIDIJA

Prof. dr. Enes Pelidija rođen je 2. X 1949. godine u Pljevljima (Sandžak). Nakon završene osnovne i srednje škole (gimnazije), školske 1969/70. godine upisao je Filozofski fakultet u Sarajevu, odsjek historija. Studij je završio u junu 1973. godine. U septembru iste godine zaposlio se u Srednjoškolskom centru u Zavidovićima. Sljedeće, 1974. godine primljen je u Institut za historiju u Sarajevu na mjesto asistenta za osmanski period. Od 1. IX 1974. do 1. I 1995. godine bio je u stalnom radnom odnosu u ovoj ustanovi sa prekidom 1976/ 77. godine kada je bio na odsluženju vojnog roka.
Po dolasku na Institut za historiju, upisao se na postdiplomski studij na katedri za historiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Magistarski rad «Pokušaj Porte da raseli Crnogorce početkom XVIII stoljeća« odbranio je 12. III 1979. godine, a doktorsku disertaciju «Bosanski ejalet od Karlovačkod do Požarevačkog mira ( 1699 – 1718 ) « 27. VI 1986. godine.
U zvanje naučnog saradnika izabran je 1. I 1987. godine. Dužnost sekretara Društva historičara Bosne i Hercegovine obavljao je od 1986. i 1987. godine. Školske 1989./90, 1990./91 i 1991./92. godine bio je gostujući profesor na katedri za povijest Filozofskog fakulteta u Zadru na predmetu «Povijest naroda SFRJ u novom vijeku (osmanski period od početka XVI do kraja XVIII stoljeća)«.
Juna 1991. godine Znanstveno – nastavno vijeće zajedničkih postdiplomskih studija humanističkih i društvenih znanosti, Interuniverzitetskog centra za postdiplomske studije u Dubrovniku, koje je u sklopu Sveučilišta u Zagrebu, izabralo ga je za predavača i voditelja magistarskih radova pri ovom Centru.

U Institutu za historiju u Sarajevu biran je u zvanje asistenta, višeg asistenta i naučnog saradnika, te višeg naučnog saradnika 28. III 1992. godine. Nastavno – naučno vijeće Filozofskog fakulteta u Sarajevu izabralo ga je u zvanje vanrednog profesora za predmet «Historija naroda Jugoslavije – period turske vladavine« . Iste godine mu je povjerena nastava i iz predmeta «Historija naroda Bosne i Hercegovine – turski period«. Na raspisani konkurs od 15. IV 1994 . godine prijavio se za predmet «Istorija jugoslovenskih naroda – doba osmanske vladavine« . Od strane komisije predložen je i biran u zvanje vanrednog profesora na Nastavno – naučnom vijeću Filozofskog fakulteta u Sarajevu od 14 . XII 1994. godine. U međuvremenu ga je Odsjek za historiju predložio, a Nastavno – naučno vijeće Filozofskog fakulteta u Sarajevu izabralo u zvanje redovnog profesora. Ovu odluku je Senat Univerziteta potvrdio 20. 11. 2002. godine. Od školske 2002/3. godine ovaj predmet je preimenovan u naziv «Jugoistočna Evropa u sastavu Osmanskog carstva do konca XVIII stoljeća«.
Nakon obnavljanja rada postdiplomsokog studija na odsijeku za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu 2000./2001. godine, profesor je na predmetima «Historija Osmanskog carstva sa osnovama civilizacije « i « Historija Bosne od 15. do kraja 18. stoljeća«. Povremeno drži predavanja i studentima postdiplomskog studija na Fakultetu političkih nauka i Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.
Sa brojnim referatima je učestvovao na više domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova. Autor je više studija, monografija, udžbenika od osnovne škole do Univerziteta, te brojnih radova od kojih su neki štampani na engleskom, francuskom, turskom, perzijskom i drugim jezicima. Više objavljenih djela citirano je u brojnim domaćim i inozemnim stručnim radovima najpoznatijih historičara Osmanskog carstva.
Uvažavajući ukupni doprinos, koji je svojim neumornim i predanim radom dao u proučavanju povijesnog naslijeđa u Bosni i Hercegovini i cijeneći njegov obimni naučni opus, prioritetno historiografskog karaktera, te njegovo nesebično zalaganje za očuvanje historijskog pamćenja kontinuiteta trajanja Bosne i Bošnjaka na ovim prostorima, Organizacioni odbor vjersko-kulturne manifestacije Dani Hasana Kaimije donio je odluku da nagradu Povelja „Hasan Kaimija“ za životno djelo u 2017. godini dodijeli prof. dr. Enesu Pelidiji.

(bosnjaci.net)

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.