Rožaje – Otvorena džamija na Vučoj

Dana, 12.05.2018. godine, u 12:00 h, organizirana je prigodna svečanost u povodu otvaranja džamije u selu Vuča u Rožajama.

Vakif ove džamije kao i vakif zemljišta i pratećeg objekta koji sadrži abdesthanu i gasulhanu je hadži Džema Šahić. Vakif je porijeklom iz Vuče a radi i živi u Austriji.
Svečanost je počela učenjem plemenitog Kur’ana, a skup su uljepšale i učenice medrese “Mehmed Fatih” sa par ilahija i kasida. Dugogodišnji imam ovog i okolnih mjesta Salih ef. Murić je poselamio skup a dobrodošlicu je također zaželio i Vakif Šahić svim prisutnima.
Svečanom otvaranju prisustvovao je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat ef. Fejzić, potpredsjednik Vlade Crne Gore, Rafet Husović, predsjednik Skupštine opštine Rožaje Husein Kurtagić, predsjednika Opštine Tutin gosp. Kenan Hot i predstavnici pojedinih političkih partija iz Rožaja i Sandžaka, Salih Hot, Hazbija Kalač, Mirsad Miško Murić poslanik u skupštini Crne Gore.
Skupu se obratio Salih ef.Murić, dugogodišnji imam u Baću kome je pripadao do skoro i džemat sela Vuča. Također poslije njega obratio se i Rifat ef. Fejzić, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, a dovu je proučio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Rožaje, Rejhan ef. Hot.
Nakon podnevskog ezana prisutni vjernici su klanjali podne namaz, a nakon namaza za sve prisutne obezbijeđen je bio i ručak.

Odlukom Medžlisa IZ Rožaje, za imama džamije postavljen je efendija Selvet Ahmatović, a vakif je izrazio želju da prve dvije godine službovanja imama on obezbijedi novčanu nadoknadu za imama. 

Molimo Allaha da vakifa Šahića obilno sevapima nagradi onako kako On Uzvišeni najbolje zna. Amin.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.