RS će Bošnjacima zabraniti udžbenike o genocidu u Srebrenici i opsadi Sarajeva

Ministar prosvjete i kulture bh. entiteta Republika Srpska Dane Malešević rekao je da na teritoriji tog entiteta biti zabranjeni udžbenici iz Federacije BiH ukoliko u njih budu uvedene lekcije poput opsade Sarajeva ili izučavanja genocida u Srebrenici, javljaju bh. mediji.

Malešević je rekao da se to odnosi na 22 škole u RS-u gdje je bošnjačkoj djeci dozvoljeno da rade po programu iz Kantona Sarajevo.

“Preporuke međunarodnih organizacija su bile da se stavi embargo na izučavanje rata u BiH. Kanton Sarajevo je već najavio uvođenje ‘opsade Sarajeva’ i izučavanje genocida u Srebrenici i time odstupio od tog dogovora, iako je OEBS rekao da se to ne radi”, rekao je Malešević.

Prava na izučavanje jezika

On je rekao da priča o bosanskom jeziku, nažalost, nije završena, te da je za RS riječ o bošnjačkom jeziku, prenosi portal Klix.ba.

Malešević ističe da bošnjačka djeca imaju sva prava kao Srbi i Hrvati u Republici Srpskoj kada je riječ o izučavanju jezika.

Resorni ministar je rekao da će u tom bh. entitetu đaci više učiti o genocidu nad Srbima u NDH i Drugom svjetskom ratu, te izrazio nadu da će analizom doći do programa koji će zadovoljiti i one koji su protiv.

“Ako imamo 700.000 ubijenih Srba u Jasenovcu i Gradini, moramo pronaći sve imenom i prezimenom. Pored toga, imamo 24.000 ubijene djece”, rekao je Malešević.

Izvor: Agencije 

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.