Rusija podržala Rijad u sporu s Kanadom

Saudijska Arabija povukla je svog ambasadora u Ottawi, protjerala kanadskog ambasadora i ograničila trgovinske veze.

Rusija je danas izrazila podršku Saudijskoj Arabiji u njenom pogoršavajućem sporu sa Kanadom, poručivši Otavi da je neprihvatljivo pridikovati toj kraljevini o ljudskim pravima.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova, izjavila je da bi ljudska prava trebalo promovisati s poštovanjem prema specifičnim nacionalnim običajima i tradiciji, prenosi Reuters.

“Uvijek smo govorili da je politizovanje pitanja ljudskih prava neprihvatljivo. U ovoj situaciji je, vjerovatno, potreban konstruktivan savjet i pomoć, a ne kritike ‘moralno superiornih’”, istakla je Zaharova.

Egipat je jučer saopćio da podržava Saudijsku Arabiju u političkom sporu sa Kanadom i da je solidaran sa arapskom kraljevinom protiv stranog uplitanja u njena unutrašnja pitanja.

Saudijska Arabija povukla je svog ambasadora u Ottawi, protjerala kanadskog ambasadora i ograničila trgovinske veze zbog toga što je Kanada tražila hitno oslobađanje zatvorenih aktivista za prava žena.

Rijad je tim povodom optužio Ottawu za uplitanje u unutrašnje stvari zemlje, a danas je poručio da nema prostora za posredovanje u eskalirajućem diplomatskom sporu sa Kanadom, istakavši da Ottawa zna šta treba da radi kako bi “ispravila svoju veliku grešku”.

Apel SAD-a

Američki State Department apelovao je jučer na Kanadu i Saudijsku Arabiju da riješe spor koji je izbio nakon što je Ottawa izrazila zabrinutost zbog zatvaranja aktivista u Saudijskoj Arabiji.

Kako prenosi Reuters, obje strane treba diplomatski riješiti spor, a glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert je poručila: Mi to ne možemo uraditi umjesto njih, one to moraju riješiti same.

Saudijska Arabija je naredila i da oko 15.000 saudijskih studenata napusti Kanadu.

Izvor: Agencije

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.