Rusija razvija super mobilni kompjuter za odbrambenu industriju

Kompjuteri se mogu koristiti i za računanje u robotici, vještačkoj inteligenciji, obradi velikog broja podataka i sličnim procesima.

Grupa Ruselectronics, koja je dio državne Rostec korporacije, razvila je mobilni super-kompjuter kapaciteta 2,2 petaflopsa koji može da otkrije aplikacije u odbrambenoj i svemirskoj industriji.

“Kompjuterska mjera od 1,9×1,35x1m omogućava postizanje rekordnog kapaciteta od 2,2 petaflopsa za kompjutere takvih dimenzija i zapremine podataka do 2,2 petabajtova”, navodi se u saopćenju Rosteca, prenosi Tass.

Kako se navodi, među potencijalnim korisnicima novog proizvoda su organizacije u odbrambenom sektoru i svemirskoj industriji, tehnološkim parkovima, istraživačkim i obrazovnim institutima, prenosi Tanjug.

Višestruka primjena

Super kompjuter ima sistem tečnog hlađenja koji ima skoro bešuman režim rada, kao i zaštitu od prašine i vlažnosti, a otporan je i na vatru, navodi se u saopćenju.

Nova vrsta kompjutera koristi 40 posto manje električne energije od drugih kompjutera.

Izvršni direktor Rosteca Oleg Jevtušenko istakao je da kompjuter može da se koristi u svemiru za “automatsku identifikaciju objekata na satelitskim snimcima, modeliranje svemirskih letjelica i procjenu stanja njihovih brodskih sistema”.

Kompjuteri mogu da se koriste i za računanje u robotici, vještačkoj inteligenciji, obradi velikog broja podataka i sličnim procesima.

Izvor: Agencije

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.