Sabor IZ u Hrvatskoj usvojio Manifest: Podržavamo nedjeljivost Islamske zajednice na čelu sa reisom Kavazovićem

Sabor Islamske zajednice u Hrvatskoj na svojoj sjednici u nedjelju razmatrao i usvojio Manifest kojim se još jednom eksplicitno izražava „jedinstvo i nedjeljivost“ Islamske zajednice s reisu-l-ulemom dr. Husein ef. Kavazovićem na čelu, prenosi bh. informativni servis INS.

Izmišljeni argumenti

Usvajanjem Manifesta iskazana je podrška i Mešihatu Islamske zajednice u Hrvatskoj u „radu na jačanju Islamske zajednice u Hrvatskoj i zajedništva s Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini“.

„Također, naglašeni su oduvijek poznati stavovi Mešihata i Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj o nedjeljivosti zajednice i najuže povezanosti s Islamskom zajednicom u BiH te su, kao takvi, uklonjeni svi izmišljeni argumenti za osporavanje navedene činjenice. Sabor je raspravljao i o financijskom planu ustanova i organa Islamske zajednice u Hrvatskoj za 2018. godinu koji su također usvojeni“, naveli su iz Islamske zajednice u Hrvatskoj.

IMG_1191-520x325.jpg - Sabor IZ u Hrvatskoj usvojio Manifest: Podržavamo nedjeljivost Islamske zajednice na čelu sa reisom Kavazovićem

U tekstu Manifesta se navodi da Islamska zajednica u Hrvatskoj „vezujuje svoju duhovnost za vrhovnog poglavara Islamske zajednice Reisul-ulemu u Sarajevu“.

„Osuđujemo sve one koji svojim ponašanjem rade na dezintegraciji Islamske zajednice, istovremeno se prikazuju “dušobrižnicima” za njezino stanje“, dio je teksta Manifesta.

Podupiremo, dodaje se u Manifestu, Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj u radu na jačanju čvršćih odnosa u svim segmentima gdje je to moguće sa duhovnom vertikalom u Sarajevu.

„ Sabor Islamske zajednice u Hrvatskoj s punim pravom očekuje od Islamske zajednice u BiH razumijevanje specifičnosti pravnih okvira, postignutih standarda u organizaciji i pozicije koju je postigla Islamska zajednica u Hrvatskoj. Simetrična rješenja neprimjenjiva su u asimetričnoj organizacija kakva je Islamska zajednica“, navodise u Manifestu, te dodaje:

„Odani islamu, vjerni svojoj Islamskoj zajednici, potičemo dijalog i međusobno povjerenje na razini svih organizacijskih oblika unutar zajednice te implementaciju i primjenu normativnih akata bez izuzetaka“.

Na dnevnom redu našle su se tačke koje su se odnosile na usvajanje prijedloga Statuta Islamske zajednice u Hrvatskoj s ciljem usklađivanja s Ustavom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini te usvajanje financijskog plana za 2018. godinu.

Novi članovi Sabora

Prije, koje je vodio doc. dr. Ferid Latić, usvajanja dnevnog reda prisegu su položili novi članovi Sabora Nejla Muhić (Karlovac/Maljevac) i Senad ef. Hevešević (Gunja) koji su zauzeli upražnjena mjesta dosadašnjih članova Ferida Kraka (Karlovac/Maljevac) i Adin ef. Hrustića (Gunja) nastala njihovom seobom.

Članice i članovi Sabora raspravljali su o prijedlogu Statuta s priloženim izmjenama i dopunama koje su prethodnog dana usvojene na sjednici Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Iskazano je veliko zanimanje za prijedlog Statuta kroz brojna pitanja o pojedinim segmentima na koja su odgovarali muftija dr. Aziz ef. Hasanović, pravnik i tajnik Rijaseta Mensur ef. Karadža te pravnik Mešihata Bermin Meškić. Istaknuto je da su napravljeni značajni kvalitativni pomaci u jasnom i nedvosmislenom izrazu jedinstva zajednice koje nikada i nije bilo upitno.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.