SAD uložile veto u SB UN – “Tramp je još više izolovan”

SAD su uložile veto na Nacrt rezolucije SB UN kojom bi Vašingtonu bio upućen poziv da povuče odluku o priznavanju Jerusalima za prestonicu Izraela.

To je saopštila ambasadorka SAD Niki Hejli, a takav scenario je ranije najavio njen izraelski kolega Deni Denon.

U tekstu rezolucije, koji je pripremio Egipat, izražava se “duboka žalost zbog nedavnih odluka u vezi sa statusom Jerusalima”, premda se ne pominju ni SAD ni američki predsednik Donald Tramp, navodi Rojters.

Diplomate kažu da Nacrt rezolucije ima široku podršku među 15 članica Saveta bezbednosti i da, iako rezolucija nije usvojena, ovo glasanje dodatno izoluje Trampa po pitanju Jerusalima. 

U nacrtu se ističe da bilo kakva odluka ili akcija o izmeni karaktera, statusa ili demografskog sastava Svetog grada Jerusalima nema pravni efekat, ništavna je i nevažeća, te da se mora odbaciti u skladu sa relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti.

Takođe, u nacrtu rezolucije se sve zemlje pozivaju da se uzdrže od uspostavljanja diplomatskih misija u Jersualimu.

Tramp je napravio oštar zaokret u odnosu na višedecenijsku politiku SAD kada je ranije ovog meseca priznao Jerusalim za prestonicu Izraela, razgnevivši Palestince.

(b92)

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.