Sadaka je pobjednička formula

Neki siromašni drugovi Allahovog Poslanika s.a.v.s. rekli su Poslaniku: “Allahov Poslaniče, bogati ljudi nas pretekoše i pokupiše sve nagrade: klanjaju kao i mi, poste kao i mi, a od viška svog imetka dijele sadaku i milostinju.” (Sahih Muslim)

Bogatstvo je rezultat kontinuiranog ulaganja napora da se ostvare finansijski ciljevi, ali sa bogatstvom dolazi i velika odgovornost, kao i velika mogućnost. U islamu nema ograničenja koliko imetka osoba može zaraditi. Allah nas neće pitati koliko smo imetka stekli, ali će nas pitati kako smo ga zaradili i u šta smo ga potrošili. Postavljanje moralni ciljeva može nam pomoći u sticanju imetka na ispravan način. Što se potrošnje tiče, siromašni imaju svoja prava u našem imetku.

Zekat je obaveza koju nam je Allah propisao “kako bogastvo ne bi kružilo samo među bogatim ljudima”. Upravo je to velika razlika između islama i kapitalizma. Islam se brine za status svih građana, svako zaslužuje priliku i imetak ne bi trebao biti trošen samo od strane pojedinih bogataša.

Biti imućan vjerniku nudi šansu da učini više dobrih djela od ostalih ljudi. U ovom hadisu, neki siromašni ashabi su se žalili na to kako oni nisu u mogućnosti da učine više dobrih djela kao što to imućni vjernici čini, jer oni čine sva djela kao i ovi siromašni, ali imućni uz to još daju i sadaku.

U ovome vidimo izazov sticanja halal imetka i njegovog trošenja za potrebe muslimana. Sticanjem vlastitih prihoda, vi sebe stavljate u položaj ruke koja daje, umjesto ruke koja prima. Tada imate priliku da činite dobra djela koja prije niste bili u mogućnosti da činite kao što je potpomaganje jetima i udovica, davanje sadake, pomaganje nekome na način što ćete mu dati početni kapital da pokrene vlastiti biznis, vraćanje dugova onima koji su zaduženi i pomaganje žrtava nesreća. Vi ustvari možete postati imetak u rukama ovog ummeta.

To su prednosti imućnih muslimana, ali te blagodati mogu imati samo bogobojazni ljudi. Razmišljati o Allahu i postati bogati istovremeno, jeste neki vid iskušenja. To je ujedno i prilika da se zahvalimo Allahu i budemo na usluzi njegovim robovima. To je dar kojeg trebamo pametno iskoristiti. Investirajte vaš imetak u društvene projekte koji su od koristi zajednici muslimana, a i vama samima donose korist na oba svijeta. To je, dakle, pobjednička situacija za sve.

Autor: Ismail Kamdar

Iz knjige: “10 self-help tips from 10 authentic hadiths”

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.