Sandžačka kaža: Nevolje jednog dođoša – Dr. Kemal Džemić

U jednim pešterskom selu krajem prošlog vijeka seobe su bile česte. Bošnjaci su odseljavali u Novi Pazar,  Tutin, Sarajevo, ili zemlje zapadne Evrope, a Srbi iz tog sela odlazahu u Šumadiju: Kraljevo, Milanovac, Kragujevac, Beograd.

I jedni i drugi su bježali zbog surovih klimatskih uslova na Pešteru i sirotinje,tragajući za poslom i plodnijom zemljom. Bosanci nikad nisu prihvatili prodorne,preduzimljive i oštroumne Sandžaklije kao istopravne gradjane Sarajeva, nazivajući ih različitim pogrdnim imenima i smišljajuću viceve na njihov račun.
Sličnu sudbinu doživjeli su i Srbi iseljenici iz ovog pešterskog sela, koje su Šumadinci dočekali sa jasnom netrpeljivošću, takodjer ih prozivajući nakaradnim nadimcima.
Jedan domaćin Srbin tek doselio na periferiju šumadijskog grada i sa sobom dovezao cijelo pokućanstvo i stoku. Lijepo se raširio na plodnoj šumadijskoj zemlji i kako bješe naučio na Pešteru nije mnogo mario ukoliko mu goveče preskoči u tudju livadu, jer Pešterci hajvanu ne zamjeraju za hatar dobrih komšijskih odnosa.

Opominjali ga nekoliko puta komšije Šumadinci,ali slaba vajda.Dodjoš zagledan u nebo i mislima okrenut rodnom pešterskom selu, olahko zaboravi na svoju stoku, koja malo-malo pa premedji u tudj posjed.
Dosadilo susjedima Šumadincima da se prepiru za Dodjošem, te uzmu motke i dobro ga premlate.
Bolovao nekoliko nedjelja Dodjoš,te pošto prizdravi poruči svojim komšijama Bošnjacima da hitno dodju u Šumadiju kod njega i pomognu mu da se ponovo vrati na Pešter.
Dodjoše komšije,dotjeraše kamione,potovariše svo pokućanstvo i stoku Dodjoševu, te se uz bratski i komšijski razgovor veselo uputiše svome zavičaju.
Stigoše u Pešter, istovariše i pospremiše pokućanstvo, a Dodjoš pusti stoku u polje i “izglasa”zapjeva staru pastirsku pjesmu, koju u Šumadiji skoro bješe zaboravio. Zadovoljan i razdragan u društvu svojih susjeda na sijelu uz čibuk i kahvu, danas Dodjoš često i odlučno ponavlja: “Sa svog ognjišta nikad i nikud!”

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Detektovan Adbloker (dodatak koji blokira reklame)

Molimo vas podržite nas tako što ćete ugasiti Adbloker