Sandžačka kaža: Nevolje jednog dođoša – Dr. Kemal Džemić

U jednim pešterskom selu krajem prošlog vijeka seobe su bile česte. Bošnjaci su odseljavali u Novi Pazar,  Tutin, Sarajevo, ili zemlje zapadne Evrope, a Srbi iz tog sela odlazahu u Šumadiju: Kraljevo, Milanovac, Kragujevac, Beograd.

I jedni i drugi su bježali zbog surovih klimatskih uslova na Pešteru i sirotinje,tragajući za poslom i plodnijom zemljom. Bosanci nikad nisu prihvatili prodorne,preduzimljive i oštroumne Sandžaklije kao istopravne gradjane Sarajeva, nazivajući ih različitim pogrdnim imenima i smišljajuću viceve na njihov račun.
Sličnu sudbinu doživjeli su i Srbi iseljenici iz ovog pešterskog sela, koje su Šumadinci dočekali sa jasnom netrpeljivošću, takodjer ih prozivajući nakaradnim nadimcima.
Jedan domaćin Srbin tek doselio na periferiju šumadijskog grada i sa sobom dovezao cijelo pokućanstvo i stoku. Lijepo se raširio na plodnoj šumadijskoj zemlji i kako bješe naučio na Pešteru nije mnogo mario ukoliko mu goveče preskoči u tudju livadu, jer Pešterci hajvanu ne zamjeraju za hatar dobrih komšijskih odnosa.

Opominjali ga nekoliko puta komšije Šumadinci,ali slaba vajda.Dodjoš zagledan u nebo i mislima okrenut rodnom pešterskom selu, olahko zaboravi na svoju stoku, koja malo-malo pa premedji u tudj posjed.
Dosadilo susjedima Šumadincima da se prepiru za Dodjošem, te uzmu motke i dobro ga premlate.
Bolovao nekoliko nedjelja Dodjoš,te pošto prizdravi poruči svojim komšijama Bošnjacima da hitno dodju u Šumadiju kod njega i pomognu mu da se ponovo vrati na Pešter.
Dodjoše komšije,dotjeraše kamione,potovariše svo pokućanstvo i stoku Dodjoševu, te se uz bratski i komšijski razgovor veselo uputiše svome zavičaju.
Stigoše u Pešter, istovariše i pospremiše pokućanstvo, a Dodjoš pusti stoku u polje i “izglasa”zapjeva staru pastirsku pjesmu, koju u Šumadiji skoro bješe zaboravio. Zadovoljan i razdragan u društvu svojih susjeda na sijelu uz čibuk i kahvu, danas Dodjoš često i odlučno ponavlja: “Sa svog ognjišta nikad i nikud!”

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.