Sandžački Bošnjaci obilježavaju Dan zastave

Bošnjaci u Srbiji nizom manifestacija danas obilježavaju svoj najveći nacionalni praznik 11. maj Dan bošnjačke nacionalne zastave, ustanovljen na osnovu Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina.

U organizaciji Matice Bošnjaka večeras će na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru biti organizovana tribina “Bajrak Sandžaka”, na kojoj će govoriti akademici Muamer Zukorlić i Šerbo Rastoder.

Osim u Novom Pazaru, tribiće sa istim nazivom biće organizovane i u Plavu, Beču i Frankfurtu.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) program obeležavanja počelo je svečanom sednicom BNV u Crnoj Gori, podizanjem zastave i otvaranjem biblioteke u Rožajama.

Proslava se nastavlja večeras u Novom Pazaru izvođenjem bošnjačkih starogradskih pesama, podizanjem zastave, obraćanjem predsednika BNV i Smotrom bošnjačkih narodnih igara.

Na zgradama i prostorijama lokalnih organa u Novom Pazaru i ostalim sandžačkim gradovima, uz državne simbole, istaknuta je i bošnjačka zastava.

Dan bošnjačke nacionalne zastave, kao i ostali bošnjački nacionalni blagdani, utvrđeni su odlukom BNV-a. Osim ovog, nacionalni blagdani Bošnjaka u Srbiji su 20. novembar – Dan Sandžaka i 11. jul – Dan sjećanja.

No automatic alt text available.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.