Sarajevo u vrijeme Topal Osman Paše

Piše: Admir Lisica

Tokom  perioda između 1861. godine 1869. u  Sarajevu  dolazi do raznih  promjena,  ovaj  period  u  velikoj mjeri obilježile su razne  novine što  je  stanovništvu  tadašnjeg Sarajeva omogućilo napredovanje  u  mnogim oblastima. Za stanovništvo našeg glavnog grada veoma značajno je bilo to što se u ovih osam godina otvaraju razni objekti, koji doprinose napretku Sarajeva. Jedna od veoma važnih stvari bilo  je otvaranje prve štamparije, a najzaslužniji za njeno pokretanje bio je Ignjat Sopran iz Zemuna kojega možemo okarakterisati kao najzaslužnijeg čovjeka za promociju pisane riječe u novom formatu.

Osim štamparije početak šezdesetih godina obilježio je nagli rast otvaranja dućana razne namjene, pa tako uz veliki broj trgovačkih radnji, u koje su se mogli naći razni predmeti i namirnice potrebne u svakodnevnom životu, između 62. i 65. godine dolazi do otvaranja prve fotografske radnje u Sarajevu, ovaj događaj u Sarajevu je naišao na veliko odobravanje, prvu radnju osnovao je Batini Pesente, talijan nastanjen u našem glavnom gradu. 1864.

Nakon otvaranja fotografske radnje, naš glavni grad dobio je i prvu hemijsku čistionicu koja je koristila kako domaćem tako i stranom stanovništvu. Jednu zanimljivu novinu u naš grad uveo je i Anton Šmucer, on je u Sarajevo donio prvu šivaću mašinu, a svoj „mali izum“ javno je objavio i u Bosanskom vijesniku.

Sve ovo je vodilo ka modernizaciji i uređenju Sarajeva, pa je zbog toga Sarajevo postajalo sve primamljivije za doseljavanje stanovništva, što se jasno pokazuje po tome što u ovom periodu dolazi do naglog porasta broja stanovnika.

Izvor: Akos.ba

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.