Sarajevske ljepotice: Careva i Begova džamija

Priredio: Admir Lisica

Vakuf Isa-bega Ishakovića

Careva džamija izgrađena je 1462. godine iz sredstava koje je obezbijedio osnivač Sarajeva, Isa-beg Ishaković. Ova džamija ujedno je i jedna od najstarijih izgrađenih džamija na području Sarajeva i okoline. Zapaljena je 1480. godine od strane Vuka Grgurovića uslijed njegovog pohoda na Sarajevo. Nakon ovog nemilog događaja uslijedilo je  njeno obnavljanje, a postoji nekoliko različitih verzija koje govore o načinu njenog obnavljanja. Ono što je posebno značajno istaći je da od 1566. godine Careva džamija nakon više obnavljanja dobija konačan izgled, koji je u velikoj mjeri zadržala do danas. Tokom historije džamija i pomoćni objekti više puta su obnavljani i dograđivani, a prije nekoliko godina osposobljen je i hamam u skolopu ove džamije.

Vakuf Gazi Husrev-bega

Gazi Husrevbegova džamija po mnogima je bila jedna od njaljepših džamija koja je izgrađena u 16. stoljeću. Adžem Esir Ali, Perzijanac iz Tabriza, jedan od najpoznatijih i najznačajnijih graditelja bio je zadužen za to da ova džamija bude jedan od najljepših objekata tog vremena. Džamija je izgrađena od strane vakifa Gazi Husrev-bega, koji je kao i Isa-beg Ishaković osim džamije podigao još niz značajnih objekata u našem glavnom gradu. Zanimljivo je da ova džamija na svom ulazu ima i natpis u kojem se govori o ovoj džamiji kao o stjecištu dobročinitelja:

 

» Džamiju dobrih ljudi Husrev-beg podiže

        U ime Boga (kao) dom onih koji ničice padaju.

        On je utamanitelj neprijatelja, pomagač boraca za vjeru,

        Širitelj dobročinstva, pomagač pobožnih.

        Bog nam nadahnu njen kronostih:

        (Ovo je) stjecište dobročinitelja, dom zahvalnih Bogu «.

Osim što ove dvije sarajevske ljepotice privlače pažnju mnogobrojnih muslimana koji dolaze u posjetu Sarajevu, veoma često inspirisani njihovom historijom posjećuju je kršćani i jevreji koji na trenutak imaju priliku barem na trenutak doživjeti orijentalno Sarajevo.

Izvor: Akos.ba

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.