Saudijske vlasti nametnule uslove za oslobađanje alima

Mudžtehid, visokoprofilni saudijski disident na Twitteru blizak kraljevskoj porodici, objavio je jučer da su vlasti Saudijske Arabije sprovele proces pregovora o oslobađanju većeg broja zatvorenika.

Prema Mudžtehidu, sloboda košta jako puno: “U zatvoru se drži određeni broj zatvorenika. Njihovo oslobađanje zahtjeva ‘javno’ priznanje protiv ostalih zatvorenika, i da kažu da su prethodno primali podršku od Katara”.  Ovo je dio eskalacije Kraljevine protiv Katara zbog navodnog finansiranja terorizma. Emir Kuvajta, šejh Sabah el-Ahmed el-Džabir es-Sabah jučer je isto nagovijestio.

El-Džabir je kazao da kriza u Zaljevu ima potencijal za dalji razvoj i upozorio je da eskalacija krize može imati ‘izuzetno razorne posljedice na sigurnost zemalja Zaljeva i njihove stanovnike’.

Mudžtehidova objava dolazi dan nakon što su vlasti spriječile djecu šejha Selmana el-Aude da napuste zemlju, što se također čini eskalacijom od strane Kraljevine.

Abdullah, sin el-Aude, na svom Twitter profilu je opisao situaciju svoje porodice:

“Ova mlada braća… Prije nekoliko mjeseci u nesreći su izgubila majku. Onda je njihov babo uhapšen.. Sada im je zabranjeno putovanje! Slavljen neka je Allah koji je Jedni dostojan hvale čak i poteškoćama”.

Uporedo sa hapšenjima većeg broja poznatih alima saudijskih vlasti, saudijski listovi iste optužuju za promovisanje katarskih humanitarnih organizacija.

IslamBosna.ba

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.