Saudijski ministar: Biće uhapšeni svi odgovorni za Kašogijevu smrt

Izvor: balkans.aljazeera.net

Ministar spoljnjih  poslova Saudijske Arabije Adel al Jubeir, govoreći o ubistvu novinara Džamala Kašogija, saopštio je danas da je u Tursku upućena ekipa i da će biti uhapšeni svi upleteni u njegovu smrt.

On je, nakon sastanka s indonezijskom kolegicom Retnom Marsudi, održao konferenciju za novinare u Indoneziji, na kojoj je rekao kako je u ponedjeljak, na sastanku s predsjednikom te zemlje Jokom Vidodom, razgovarao o Kašogiju, prenosi Anadolija.

Dodao je kako je pokrenuta sveobuhvatna istraga o ubistvu saudijskog novinara.

Poručio je da će istraga otkriti sve činjenice i da će mehanizam koji treba biti oformljen spriječiti ponavljanje sličnog slučaja.

Marsudi je izjavila kako je njena zemlja zatražila transparentnu istragu o smrti Kašogija.

Marsudi i Jubeir razgovarali su i o bilateralnim odnosima, investicijama, turizmu i trgovini.

Saudijski ministar bi trebao kasnije u utorak napustiti Indoneziju.

I indonezijski predsjednik je u ponedjeljak zatražio transparentu istragu o smrti Kašogija.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan govorio je u utorak u turskom Parlamentu u Ankari o dosadašnjim saznanjima koja se tiču ubistva saudijskog novinara.

Kazao je da dosadašnji nalazi turskih istražnih organa ukazuju na to da će Turska nastaviti s istragom tog slučaja.

Erdogan je pozvao vlasti Kraljevine Saudijske Arabije da učine sve što je u njihovoj moći da otkriju istinu o Kašogijevoj smrti i predlaže da se u Turskoj sudi 15 saudijskih državljana, uhapšenih u Saudijskoj Arabiji i osumnjičenih za umiješanost u ubistvo novinara.

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.