SBF 2018: Turci grade vjetroelektranu i hidroelektranu kod Livna

Ovo je jedan od najkrupnijih projekata u BiH. Ima stratešku misiju da integrira ovu zemlju u Evropsku uniju u sistemu interkonekcije, rekao je Guler, generalni driektor Enprodea

Tokom prvog dana Sarajevo Business Foruma potpisan je sporazum između turske kompanije Enprode i bh. kompanije Imres Smart o realizaciji izgradnje vjetroelektrane kod Livna, prenosi Anadolu Agency (AA).

Svečanoj ceremoniji potpisivanja prisustvovali su Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Mehmet Simsek, zamjenik turskog premijera, i Haldun Koc, ambasador Republike Turske u BiH.

Značaj projekta objasnio je Yuksel Guler, generalni direktor kompanije Enprode, koji je zajedno s Perom Vrdoljakom, zastupnikom Imres Smarta, potpisao sporazum.

“Drago nam je što učestvujemo na vrlo važnom SBF-u. Ovo je veoma uzbudljiv projekat u tri faze. Radi se o energetskom projektu lociranom u Livnu, blizu granice s Hrvatskom. Prva faza je vjetropark 100 MW kapacitet, a druga što je najizazovnije, hidroelektrana sa 100 MW. Ovo je jedan od najkrupnijih projekata u BiH. Ima stratešku misiju da integrira ovu zemlju u Evropsku uniju u sistemu interkonekcije. Projekat je tehnički procijenjen i ocijenjen kao izvodljiv i razuman. Sada kreće proces implementacije. Odlučili smo da investiramo u ovaj projekat koji će pružati usluge velikim energetskim akterima u EU”, kazao je Guler.

Dodao je da projekat neće samo povezati energetski sistem BIH, nego da će doprinijeti povezivanju BiH s EU u energetskom, političkom, socijalnom i ekonomskom smislu.

“Projekat će dati doprinos rješavanju nesigurnosti liberalnih cijena energije. Radi se o obnovljivoj energiji. Nadam se da će ovaj projekat nastaviti da se provodi bez ikakvih birokratskih poteškoća i da će dati veliki doprinos zemlji i regiji”, zaključio je Guler.

Fokus ovogodišnjeg Foruma pod sloganom “Jedan region, jedna ekonomija” je zajednički pronalazak rješenja za iskorištavanje potencijala u oblasti energije, edukacije, IT industrije, poljoprivrede i turizma.

Cilj SBF-a je uvezivanje i predstavljanje prirodnih i ljudskih resursa regiona, te otvaranje vrata bosanskohercegovačkim i regionalnim kompanijama za izlazak na inostrana tržišta.

Deveti po redu Sarajevo Business Forum, koji organizuje Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa Islamskom razvojnom bankom, održava se 25. i 26. aprila, a Anadolu Agency (AA) je globalni medijski partner.

Izvor: Akos.ba

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.