Šejh Usejmin o držanju Mushafa u rukama tokom teravih-namaza u džematu

Držanje Mushafa u rukama tokom teravih-namaza u džematu?Pitanje: Neki ljudi tokom obavljanja teravih-namaza drže Mushaf pravdajuće se da prate imamovo učenje. Je li to uredu?

Odgovor: Držanje Mushafa u cilju praćenja imamova učenja protivno je sunnetu iz sljedećih pet razloga: prvo, čovjek je zbog toga u nemogućnosti svezati ruke na stajanju u namazu; drugo, to dovodi do mnogih bespotrebnih pokreta u namazu, kao što su, naprimjer, otvaranje i zatvaranje Mushafa, njegovo stavljanje ispod pazuha ili u džep ili na policu; treće, to zaokuplja pažnju klanjača; četvrto, uslijed toga čovjek ne može gledati u mjesto na kojem čini sedždu, a većina učenjaka drži da je to sunnet i, odatle, najbolje; i, peto, onaj ko drži Mushaf u rukama lahko može smetnuti s uma da se nalazi u namazu, jer se ne može usredsrediti na namaz, za razliku od onog ko ne drži Mushaf u rukama, te sveže ruke i usmjeri pogled prema mjestu na kojem čini sedždu: takav je svjesniji toga da obavlja skupni namaz.

Šejh Muhammed b. Usejmin

Minber.ba

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.