Šejtanova borba protiv vjernika

Vehb bin Munebbih kaže: “Čitao sam u prijašnjim Allahovim objavama: ‘Šejtan se nije susreo ni sa čim težim za njega od vjernika obdarenog razumom. U stanju je da zavede stotinu neznalica, da ih sebi potčini, popne im se za vrat i vodi gdje god želi. Ali kad naiđe na učenog vjernika, veoma mu je teško bilo šta dobiti za sebe.”

I kaže: “Premještanje brda kamen po kamen lakše je šejtanu od borbe s učenim vjernikom.
Kada kod njega ne uspije ništa ostvariti, ode kod neznalice, potčini ga sebi, pa mu bude lahko da ga zavodi i izlaže raznim sramotama koje ga stignu još na ovom svijetu, kao što su npr. bičevanje, kamenovanje, odsijecanje ruku i mnoge druge sramote na onom svijetu čeka ga još veća sramota, vatra i grdnja. Dva čovjeka čine isti broj dobrih djela, ali je razlika u njihovoj odlikovanosti kao razlika između istoka i zapada samo zbog razuma i učenosti koju jedan od njih posjeduje.
Allahu, dž.š., se najdostojnije biva pokorno razumom.”

Muaz bin Džebel, r.a., kaže: ”
– Kada bi učenjak osvanuo i omrknuo s mnoštvom grijeha poput pješčanih zrna, mogao bi se nadati spasu i oslobađanju od njih.
– A kada bi neznalica osvanuo i omrknuo s mnoštvom dobrih djela poput pješčanih zrna, treba se plašiti da mu od njih ne ostane ni koliko zrno gorušice.”
Neko ga upita: A kako to?” Muaz bin Džebel, r.a., odgovori mu: ”
– Kada učenjak poklizne i učini grešku, on spozna svoju grešku i popravi je pokajanjem i razumom koje mu je Allah, dž.š., podario.
– A neznalica je poput onog koji gradi i ruši pa svojim neznanjem poruši sve ono što je sagradio.”

El-Hasan kaže: “Čovjekova se vjera neće upotpuniti sve dok mu se ne upotpuni razum. Allah, dž.š., nikome nije podario razum, a da ga jednog dana taj razum nije spasio.”
Jedan mudrac veli: “Kod koga razum ne bude prevladavao, doživjet ce propast u stvarima koje je najviše volio

Jusuf bin Esbat veli: “Razum je svjetiljka koja obasjava nutrinu, ukras spoljašnosti, vodič tijela i kontrolor ljudskih postupaka. Život bez njega ne bi imao nikakva smisla. Sve što uradimo dešava se pomoću razuma.”

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.